Eğitim Sitesi

Ortalama Güneş Günü Nedir? Ortalama Güneş Günü Hakkında Kısaca Bilgi

Ortalama Güneş Günü Terimi Hakkında Bilgiler

Haritacılık (Kartografya) Terimi Olarak Ortalama Güneş Günü:

Ortalama güneşin bir günlük devinimine karşılık gelen süre.

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ortalama Güneş Günü:

Ortalama güneşin gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki alt geçişi arasında geçen süreye bir ortalama güneş günü denir. Ortalama güneşin sahip olduğu özelliklere göre ortalama gün süresi sabittir ve 24 ortalama güneş saatine eşittir. 24 saat = 1440 dakika = 86400 saniye.

Günlük yaşantımız tamamen ortalama güneş zamanına göre düzenlenmiş ve kullanılan saatler ortalama güneş zamanına göre çalışmaktadır. Bu nedenle günlük hayatta gün deyince ortalama güneş gününü, zaman deyince de ortalama güneş zamanını kastetmiş oluruz.

 

    Benzer Haritacılık (Kartografya) Terimleri

    Uzay Geriden Kestirme: Uzayda üç koordinatı bilinen noktalara doğrultu ölçüleri yaparak, ya da bu doğrultuları fotoğraf üzerinde yapılan ölçülerden hesaplayarak uzaydaki bir noktanın koordinatlarının bulunması yöntemi.

    Güneşle Eşzamanlı Yörünge: Uydunun aynı enlemden aynı yerel saatte geçecek biçimde tasarlanmış uzaktan algılama uydularının yörünge özelliği.

    Işınım: Bir kaynaktan dalga ya da parçacık biçiminde çevreye yayılan enerji, radyasyon, ışıma.

    Transversal Projeksiyon: Projeksiyon yüzeyinin teğet noktalarındaki normali ya da projeksiyon yüzeyinin ekseni yeryuvarın ekseni ile 90 derecelik açı yapan genel projeksiyon türü, genel projeksiyon konumu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Haritacılık (Kartografya) Terimleri Sözlüğü