Eğitim Sitesi

Mezofitler Nedir? Mezofitler Hakkında Kısaca Bilgi

Mezofitler Terimi Hakkında Bilgiler

Ekoloji - Çevre Terimi Olarak Mezofitler:

Kısmen kurak, kısmen de nemli bölgelerde yetişebilen, bitkilere verilen isimdir. Kültür bitkilerinin çoğunluğu bu gruptadır.

 

Biyoloji Terimi Olarak Mezofitler:

Orta derecedeki nemli iklimde yaşayan kara bitkileri.

 

    Benzer Ekoloji - Çevre Terimleri

    Florigan: Bitkilerin generatif gelişmelerini uyaran ve düzenleyen hormonlara verilen isimdir. Bu hormonlar çeşitli etkenlerle uyarılırlar. Uyarma olmadığında, bitki generatif gelişme dönemine geçemez. Örneğin; serin iklim tahılları vejetatif gelişme devrelerinde belli bir süre, düşük sıcaklıklarla uyarılamazlarsa, generatif devreye geçemezler.

    Sosyabilite: Aynı türden bitkilerin küçük veya büyük bitki gruptan meydana getirebilme ve bir arada yaşama yetenekleridir. Bu yeteneklerine göre, bazı bitkiler topluluk içerisinde tek tek yaşadıkları halde, sosyabilitesi daha yüksek olan bazı bitki türleri de küçük bitki grupları, kümeleri, kolonileri ve bir tek bitki türünden oluşan, saf bitki popülasyonlarını meydana getirirler.

    Vernalizasyon: Kışlık bitkilerin generatif devreye geçebilmek için gelişmelerinin ilk devrelerinde belirli bir süre, büyüme minimum sıcaklığının altında, belirli bir düşük sıcaklık istemelerine verilen isimdir. Örneğin, kışlık buğdayların generatif devreye geçebilmeleri için 2°C ' de 15- 20 gün vernalizasyon istekleri vardır.

    Kültür Bitkisi: Doğal ve yapay yollarla ıslah edilip, geliştirilen ve üretimleri yapılan bitkilere verilen isimdir. Örneğin günümüzde yetiştirilen tahıl çeşitlerinin büyük çoğunluğu, yapay olarak ıslah edilip geliştirilen, kültür bitkileridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekoloji - Çevre Terimleri Sözlüğü