Eğitim Sitesi

Makas Nedir? Makas Hakkında Kısaca Bilgi

Makas Terimi Hakkında Bilgiler

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Makas:

Kâğıt makası ile ilgili bilgilere bakınız.

 

Moda ve Dikiş-Nakış Terimi Olarak Makas:

Bir eksen çevresinde dönebilecek biçimde çapraz eklemlenmiş, birbirine bakan yüzleri keskin iki çelik lamadan oluşmuş, arasına yerleştirilen herhangi bir şeyi kesmeye yarayan araç, sındı.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Makas:

Çelik konstrüktif elemanlardan oluşturulan geniş açıklıklar geçen kiriş vazifesini gören, kendi üstlerine oturan aşığın yükünü yanlamalarla gergiye ileten, gerginin asıldığı ve çekmeye çalışan taşıyıcı elemanıdır.

 

Tekstil-Dokumacılık Terimi Olarak Makas:

1- Bir eksen çevresinde dönebilecek biçimde çapraz eklemlenmiş, birbirine bakan yüzleri keskin iki çelik lamadan oluşmuş, arasına yerleştirilen herhangi bir şeyi kesmeye yarayan araç, sındı.

2- Kumaşı tüylendirme işlemi sonrasında homojen tüy yüksekliğinin sağlanması.

 

Müzik-Dans Terimi Olarak Makas:

Amuda kalkarak, ayakları ileri geri hareket ettirmek.

 

Halter Terimi Olarak Makas:

Kaldırış sırasında bir bacağın önde diğerinin arkada dizlerin bükülü olduğu duruş şekli.

 

    Benzer Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri

    Bağdat Kâğıdı: Bir zamanlar Bağdat'ta yapılmış kâğıtlara verilen ad. 656'da Moğolların istilâsı üzerine, kâğıtçılık Tebriz, Şam ve Mısır taraflarına göçmüştür.

    Mühür: Yazma eserin kime ve niçin ait olduğunu göstermek amacıyla basılmıştır. Kitabın hangi kütüphaneye ait olduğunu gösteren demirbaş mührü, sadece bağışlanan kitaplara vurulan ve bağışlayanın adını taşıyan bağış mührü, vakıf mührü ve yalnız isim bulunan zat mührü gibi çeşitleri vardır. Eski mühürlerimiz taşları, madenleri, sapları ve kazınmaları bakımından güzel sanatların bir kolu halindeydi. Meşhur hakkâkların çeşitli maddeler üzerine kazıdıkları isim, mısra, âyet ve istifler büyük sanat değeri taşımaktadır. Üzerine akik, yakut, firuze, yeşim taşı kakılmış mühürler vardır. Manzum mühürler de yaygın olarak kullanılmıştır. Şair, Hamit'in dedesi Abdülhak Molla'nın mühründe "Çaresaz ola hakim-i mutlak Bula her derde deva Abdülhak beyti" kazılı imiş.

    Teberrüken: Başlanılan işin hayırlı ve bereketli olması için.

    Yazı-Resim: Eskiden bazı hattatların, yazılarını resim biçiminde düzenlemeleri sonucunda ortaya çıkan istif yazısı. Leylek, armut, kayık biçiminde yazılar meşhurdur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimleri Sözlüğü