Eğitim Sitesi

Lonca Nedir? Lonca Hakkında Kısaca Bilgi

Lonca Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Lonca:

Ortaçağ'a özgü bir kurum olan loncalar, daha çok aynı meslekte çalışan tüccar, esnaf ve zanaatkârların kendi çıkarlarını korumaya yönelik olarak kurdukları birliklerdir. İlk loncalar genellikle dinsel amaçlarla kuruldu. Loncalar, üyelerini sıkı kurallarla denetlerdi. Kötü mal satan ya da mallarına yüksek fiyat koyanlar bu kurallar gereğince cezalandırılırdı. Bu loncalarda usta olan zanaatkâr, yanında kalfa ve çırak çalıştırarak mesleğin devamlılığını sağlardı.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Lonca:

Belli bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan dernek.

 

Sanat Terimi Olarak Lonca:

Belli bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan dernek.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Lonca:

Osmanlı esnaf teşkilatı, belli bir iş kolunda usta, kalfa ve çırakları içine alan dernek.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Bezirgan: 1. Eskiden, ticaret ile uğraşan kişilere verilen ad, tüccar. 2. Yahudiler için kullanılan ad.

    Medine: Eski adı Yesrib olan Suudi Arabistan'da bir kenttir. Hicaz bölgesinde, Mekke'nin 385 km. kuzeyindedir. İslam dünyasının Mekke'den sonraki kutsal kentidir. Burada ölen Hz. Muhammed'in Mecid-i Nebi'deki mezarı Müslümanlarca ziyaret edilen kutsal bir yerdir.

    İçtihat: Görüş. Özel görüş, anlayış, kavrayış. Kanunda veya örf ve âdet hukukunda, uygulanacak kararlar açıkça bulunmadığı konularda, yargıcın veya hukukçunun fikrî çalışmalarının sonucu.

    Jakobenler: Fransız Devrimi'nin en ünlü siyasal grubudur. En etkin üyelerinden biri Robespier'dir. Cumhuriyetçi ve devrimci etkinliklerini 1792 yılından sonra giderek arttıran örgüt 1793-1794 yıllar-ında hükümeti ele geçirerek terör dönemini başlatmıştır. 1794 yılında Robespier'in ölümüyle örgüt gücünü yitirmiştir. Jakobenlik, günümüzde merkeziyetçi ve otoriter bir davranış anlamında kullanılıyor ama, esas olarak, cumhuriyetçi, demokrat ve sosyalist bir tutumu içerir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü