Eğitim Sitesi

Jeodezi Nedir? Jeodezi Hakkında Kısaca Bilgi

Jeodezi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Jeodezi:

Yer yüzünün biçimi ve boyutları ile ilgilenen bilim dalı.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Jeodezi:

Yerölçüm. 1) Yeryüzünün veya yeryüzü parçalarının şekil, büyüklük ve konum bakımından tayinidir. 2) Yeryüzünün ölçülmesi, hesabı ve çiziminde kullanılan araç ve metotların incelenmesidir.

 

İnşaat Terimi Olarak Jeodezi:

Yeryüzünün tamamının veya bir bölümünün alanını veya uzaklıkları ölçme bilimi.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Renk: Işık dalgalarının gözde (veya başka alıcıda) dalgaboyuna bağlı olarak oluşturduğu duyum. Bir yıldızın rengi sıcaklığının bir fonksiyonudur.

    Neptün Gezegeni: - Soğuk bir gezegendir. - Yüzeyinde çok şiddetli fırtınalar vardır. - Atmosferindeki eter gazından dolayı mavi renkte görünür. - 13 uydusu varıdır.

    Güç (Büyütme): Teleskobun gücü, teleskobun kendisi ve kullanılan göz merceği (oküler) arasındaki ilişki olarak tanımlanabilir. Teleskop alınırken açıklık ve teleskobun gücüne çok dikkat edilmelidir. Büyütme = Teleskobun odak uzaklığı / gözmerceğinin odak uzaklığı formülü ile hesaplanır. Normal şartlar altında en yüksek büyütme teleskobun açıklığının 60 katına eşittir. Mesela 3.5" lik bir teleskobun max. büyütmesi 210X dir. Genelde amatör astronomlar gözlemlerinin çoğunu açıklığın 20-25 katı bir büyütme ile yaparlar.

    Kuiper Kuşağı: Güneş sistemini oluşturan maddeden artakalan.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü