Eğitim Sitesi

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü

Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü

Psikometrik Psikoloji

Psikolojinin sonuçlarını testler, anketler aracılığı ile sayısallaştırmak, psikolojide kullanılmak üzere ölçüm araçlarının geliştirilmesini sağlamak, böylece psikolojinin sonuçlarını daha somut, açık, kısa bir biçimde ifade etmek, psikometrinin konusuna girer.

Psikosomatik Hastalık

Duygusal bozukluktan kaynaklanan bedensel rahatsızlık.

Psikoterapi

Davranış bozukluklarının ya da hafif şiddetteki uyum bozukluklarının psikolojik tekniklerle tedavisi.

Pyrrhonculuk

Bilginin göreceliğini savunan kuşkucuların biri de M.Ö. 365-270 yılları arasında yaşamış İlk çağ filozoflarından Pyrrhon ve onun okuludur. Pyrrhonculuk; akıl, şeylerin özünü, görünüşlerin ardındaki gerçekliği kavrama yetisi taşımadığından, insanların ilkece salt kendilerine görünenleri, yani duyumlarımızın bize verdiklerini, göründükleri biçimleriyle bilebileceklerini ileri sürer.

A. Baki Güçlü v.d, Pyrrhonculuk, Felsefe Sözlüğü içinde, s. 1189-1190.

Rant

1- Doğal kaynak sahibinin üretimden aldığı pay.

2- Toprağın üretime katılmasından sonra üretim gelirlerinden toprak sahibine düşen gelir. Üretimi sağlayan etkenlerden biri olan doğanın bir parçası da topraktır.

Rantiye

Üretime katkısı olmadan kira ve faiz geliri elde ederek yaşamını sürdüren kişi.

Rasyonalizm

Hakikatin ölçütünü duyularda değil, düşünmede ve tümdengelimli çıkarımlarda bulan öğretilerin genel adı. Akılcılık, usçuluk.

Rasyonalizm (Akılcılık)

Rasyonalizme göre, zorunlu, kesin ve genel geçer bilgilere ancak akılla ulaşılır. O halde doğru bilginin kaynağı akıldır. Duyu organlarının verileri geçici ve doğruluğu kesin olmayan bilgilerdir ve bu verilere güvenilemez. Felsefe evreni ve insanı kavrarken aklı kullanarak doğru bilgilere ulaşabilir.

Realizm (Gerçekçilik)

Varlık vardır anlayışı realizmdir. Realizm varlığın insan bilincinin dışında insan bilincinden bağımsız olarak var olduğunu savunur. Realizme göre dış dünya bizden bağımsız olarak vardır. Var olan nesnel olandır, duyu organları aracılığıyla algılanabilir olandır. Kısacası realizm insan bilincinden bağımsız bir varlığın olduğunu öne süren yaklaşımdır. Tarih içerisinde pek çok realizm anlayışı görülür.

Reaya

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

Refleks

1- Dıştan gelen uyarıcılar karşısında aniden gösterilen istem dışı tepkilere refleks denir.

2- Belirli bir uyarıcıya gösterilen oldukça hızlı, tutarlı ve öğrenilmemiş davranış, tepki. Normal olarak bilinçli olmayıp istemli kontrole tabi değildir.

3- Doğuştan, otomatik, ani ve organizmayı korumaya yönelik davranış.

Refleksif

Kendi kendine yönelen, kendi hakkında, kendi üzerine, kendine odaklı iç gözlemsel anlamlarına gelmektedir.

Refleksif Bellek

Algı ve motor yeteneği gerektiren bazı işleri, nasıl yapılacağı konusunda sözcüklerle ifade edemediğimiz, tanımlama biçimine getirilmemiş olan bu refleks biçimini kullanırız. Bu bellek bir işlemin fark edilmeden çok sayıda tekrarı sonucu, zaman içinde birikerek oluşur. Bilinçli düşünme yada karşılaştırma, değerlendirme gibi kognitif işlemler gerektirmeden refleksif bellek oluşur ve genelde kelimelerle ifade edilmez. Bazı algı ve motor yeteneklerin kazanılması, gramer gibi bazı kuralların öğrenilmesi refleksif bellek ile olmaktadır.

Araba kullanmak başlangıçta tanımlanabilir (deklaratif) bellek ile gerçekleşirken, bir zaman sonra refleksif belleğe geçer ve artık araba kullanma kuralları her kullanışta, sözcüklerle ifade edilmez, kısaca otomatikleşir.

Refleksif Düşünme

Düşüncenin kendi üzerine tekrar yönelmesi felsefi tavır olup buna refleksif düşünme denir, örnek: Alman düşünürü I. Kant'ın düşünceyi ortaya koyan aklı mahkemeye çıkararak onun neyi, ne kadar bilebileceğini sorgulaması gibi.

Refleksiyonlu Bilgi

Kendi üzerine dönen sadece düşünülen şeyi değil ait olduğu düşünceyi de sorgulayan bilgi. Örneğin 1- bilgi nedir? 2)Bilginin ne olduğu bilinebilir mi? vb.

Reform

Düzeltme.

Rehberlik ve Danışmanlık Psikolojisi

Normal yaşamda karşılaşılan sorun ve sıkıntıları, çevreye uyum güçlüklerini ele alan psikoloji dalı rehberlik ve danışmanlık psikolojisidir. Klinik psikoloji akıl hastalığı düzeyindeki davranış bozukluklarını inceler. Rehberlik ve danışma psikolojisi klinik psikolojisinden farklı olarak normal sınırlar içinde kalan sorunları ele alır.

Rejim

Yönetme, düzenleme biçimi, düzen. Bir devletin yönetim biçimi.

Rekabet (Yarışma)

Piyasaya aynı malı süren firmaların mücadelesidir.

REM uykusu

Uykunun, hızlı göz hareketlerinin ve rüyaların görüldüğü beşinci ve son evresi.

Diğer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

İlk Sayfa ... 38 39 [40]41 42 ... Son Sayfa

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 1080

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa