Eğitim Sitesi

Reaya Nedir? Reaya Hakkında Kısaca Bilgi

Reaya Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Reaya:

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

 

Tarih Terimi Olarak Reaya:

1. İslam ve Türk-İslam devletlerinde, bu arada Osmanlılarda genel olarak uyruklar ve yönetilen sınıflar, özel olarak da doğrudan üretici bağımlı köylüler için kullanılan terim. Arapça raiyye (sürü) sözcüğünün çoğuludur.

2. Osmanlı Devleti'nde Mülk toprakta çalışan, vergi ödeyen halk.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Reaya:

Bir hükümdarın yönetimi altındaki halk.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Reaya:

Osmanlı Devletinde yönetime katılmayan, geçimini tarım ve sanayi alanında üretim yapmak ve ticaretle uğraşmak yoluyla sağlayan ve devlete vergi veren halka reaya deniliyordu. Reaya, çeşitli din, dil ve ırklara mensup topluluklardan oluşuyordu.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Mantık: Doğru düşünmenin kurallarını koyan disiplindir. Doğru düşünme, kendini akıl yürütmede, verilen yargılardan sonuç çıkartmada gösterir. Yargı (önerme) ve akıl yürütme (çıkarım) mantığın temel kavramlarıdır. Yargının dayandığı doğru, bilgi doğrusudur. "Şu kalem siyahtır." yargısında, kalemle onun siyah olup olmadığının uygunluğu bilgi doğrusu ile saptanır. Yargılara dayanarak sonuç çıkartmak ise mantık (akıl) doğrusudur.

    Obsesyon: Düşüncede ortaya çıkan takıntılardır. Örneğin, bir annenin sürekli çocuğunun başına kötü şeylerin geleceğini düşünmesi obsesyondur.

    İdea: 1. Maddi cinsten olmayan. Platon'un felsefesinde, idealar âleminde var olan ve bu âlemdeki varlıkların özünü oluşturan gerçek varlık veya varlıklar. 2. Her türlü zihni temsil şekli, Subjektiflik taşıyan görüş,soyut olan. 3. Platon'a göre algılarla kavradığımız nesnelerin orijinal formları, örnekleri.

    Materyalizm(Maddecilik): Evrendeki her şeyin -insan aklı da dahil-madde olduğunu savunan akım.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü