Eğitim Sitesi

Dünya Dışı Gezegen Bilimi Nedir? Dünya Dışı Gezegen Bilimi Hakkında Kısaca Bilgi

Dünya Dışı Gezegen Bilimi Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Dünya Dışı Gezegen Bilimi:

Dünya dışı gezegen bilimi, bir gezegen olarak Dünya ile ilgili bilimler olan jeofizik ve alt dalları olan sismoloji, jeodezi, tektonik fiziği, jeoloji, oşinografi ve atmosfer bilimlerinin diğer gezegenler ile Güneş ötesi gezegenlere uygulanmasıdır. Örneğin, "selenoji" Ay jeolojisi, "areoloji" Mars jeolojisidir. Güneş ötesi gezegen jeolojisi çok yeni bir daldır.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Yörünge Düzlemi: Yörüngenin daire, elips, parabol, hiperbol gibi bir düzlem çizgisi olması hâlinde belirttiği düzlem.

    Uzay Teknolojisi: Uzay teknolojisi, uzaya gitme, uzaya insan gönderme, uzay uçuşları ve geri dönüşü gibi kavramları kapsar. Hava tahmini, GPS, uydu televizyonu gibi günlük kullanımdaki teknolojiler de uzay teknolojisi ile ilgilenir.

    Güneş Tutulması: Güneş tutulması, Ay yeni ay evresindeyken Dünya ile Güneş arasında bulunduğu zaman gerçekleşir. Bu durumda Güneş yuvarlağı Ay tarafından kısmen ya da tamamen örtülerek tam, parçalı ya da halkalı güneş tutulması meydana gelir. Burada da belirtilmelidir ki her yeni ay evresinde güneş tutulması oluşmaz. Güneş tutulmalarının oluşabilmesi için yeni ay evresinin düğümler doğrultusunda veya onun yakınında olması gerekir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesi yeryüzüne düşer. Bu sırada Dünya dönmeye devam ettiğinden dolayı Ay'ın gölgesi yeryüzünde belli bir yol izlemiş olur. Ay gölgesinin yeryüzünde izlemiş olduğu bu yola tutulma çizgisi denir.

    : Beyaz ışığı renklere ayırmak için nesne merceklerinin ya da aynaların önüne konulan koşut teller örgüsü. Tel yerine ince çizgiler de kullanılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü