Eğitim Sitesi

Güneş Tutulması Nedir? Güneş Tutulması Hakkında Kısaca Bilgi

Güneş Tutulması Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Güneş Tutulması:

Güneş tutulması, Ay yeni ay evresindeyken Dünya ile Güneş arasında bulunduğu zaman gerçekleşir. Bu durumda Güneş yuvarlağı Ay tarafından kısmen ya da tamamen örtülerek tam, parçalı ya da halkalı güneş tutulması meydana gelir. Burada da belirtilmelidir ki her yeni ay evresinde güneş tutulması oluşmaz. Güneş tutulmalarının oluşabilmesi için yeni ay evresinin düğümler doğrultusunda veya onun yakınında olması gerekir. Güneş tutulması sırasında Ay'ın gölgesi yeryüzüne düşer. Bu sırada Dünya dönmeye devam ettiğinden dolayı Ay'ın gölgesi yeryüzünde belli bir yol izlemiş olur. Ay gölgesinin yeryüzünde izlemiş olduğu bu yola tutulma çizgisi denir.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Güneş Tutulması:

Ayın dünya ile güneş arasına girmesi yüzünden güneşin yeryüzünden tamamen veya kısmen kararmış görünmesi.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Meteoroloji Uyduları: Meteoroloji uyduları, meteoroloji ve haberleşme uydu teknolojileri sayesinde, günün herhangi bir anında dünya üzerindeki bir yerin hava durumunu, bize gün boyu meteoroloji bilgilerini aktaran televizyon istasyonlarından takip edebilmektedir. Meteoroloji uzmanları, uyduları birçok amaç için kullanmakta, uydu görüntülerine dayanarak hava tahminlerinde bulunabilmektedir.

    Gök Ada (Galaksi): Çekim kuvveti ile birbirine bağlı milyonlarca yıldızdan, yıldız kümelerinden, bulutsu ve gaz bulutları ile yıldızlar arası gaz ve tozdan oluşmuş sistemdir. Güneş sistemi de adına Samanyolu dediğimiz böyle bir gök adanın içerisinde yer almaktadır. Uzayda böyle milyarlarca gök ada vardır. Birbirlerine çekimsel olarak bağlı çok sayıda gök adadan oluşan sistemlere de gök ada kümeleri denmektedir. Bazen büyük bir gök adanın uydu gök adaları da olabilmektedir. Örneğin, Samanyolu'nun böyle 12 uydusu vardır. Büyük ve Küçük Macellan Bulutsuları, Samanyolu'nun en meşhur uydularıdır.

    İlkbahar Noktası: 1- Güneş'in görünen yıllık deviniminde gök eşleği ile tutulumun kesim noktalarından biri. (Güneş yaklaşık olarak 21 Mart'ta bu noktaya gelir.) 2- Gök ekvatoru ile ekliptiğin kesim noktalarından biri. Güneş görünür hareketinde yaklaşık 21 Mart'ta bu noktaya gelir. İlkbahar noktası Balıklar burcunda yer alır.

    Almanak (Gökgünlüğü): Önemli gök cisimlerinin; yer, uzaklık, parlaklık v.b. değerlerini, her yıl, bir yıl boyunca, hergüniçin veren kaynak kitap.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü