Eğitim Sitesi

Devlet Adamı Nedir? Devlet Adamı Hakkında Kısaca Bilgi

Devlet Adamı Terimi Hakkında Bilgiler

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Devlet Adamı:

Devlet yönetiminde söz sahibi kişi.

 

    Benzer Sosyal Bilgiler Terimleri

    Hutbe: Cuma ve bayram namazlarında minberde okunan dua ve verilen

    Malazgirt Meydan Savaşı(1071): Selçuklularla Bizanslılar arasında yapıldı. Sonuçları: 1.Bizans ordusu yenilgiye uğratıldı. 2.Anadolu kapıları Türklere açıldı. 3.İlk Türk beylikleri ortaya çıktı. 4.Türkiye tarihi başlamış oldu 5.Haçlı seferlerinin nedenlerinden biri oldu. 6.Bizans'ın İslam dünyası üzerindeki baskısı sona erdi. Bu zaferle Büyük Taarruz ve Başkumandanlık meydan Muharebesi(30 Ağustos 1922) arasında benzerlik vardır. Çünkü bu zaferle de Anadolu'nun sonsuza dek Türk yurdu olması sağlandı.

    Devşirme Usulü: Kapıkulu ocakları kurulduktan sonra bu ocaklara sürekli bir kaynak bulmak amacıyla devşirme usulü oluşturuldu. Buna göre özellikle Balkanlar'da yaşayan Hristiyan ailelerin çocukları ailelerinden alınarak İslam dinini, Türkçe'yi ve Türk gelenek ve göreneklerini öğrenmek üzere Türk ailelerinin yanına gönderilirdi. Tek çocuklu ailelerin çocukları alınmazdı. Daha sonra bu çocuklar Acemi Oğlanlar ocağına gönderilirlerdi.

    Vakıf Arazi: Selçuklular'da geliri sosyal yardım kurumlarına ayrılan topraklardır. Osmanlı Devleti'nde geliri cami, hastane, kervansaray, medrese gibi bilim ve hayır kurumlarının yapımı, idaresi ve bakımı için ayrılan topraklardı. Vakıf topraklarının gelirlerinden vergi alınmazdı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sosyal Bilgiler Terimleri Sözlüğü