Eğitim Sitesi

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü

Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü

Terminal (LNG Terminali)

LNG dolu tankerlerinin yaklaşıp boşaltım yapabileceği bir iskele, rıhtım, LNG depolama tankları, tekrar gaza dönüşüm ünitesi ve doğal gazı tekrar sisteme yönlendirecek diğer ekipmanlardan oluşan birim.

Termometre

Sıcaklık ölçer

Terra-Rossa

Kırmızı renkli Akdeniz toprağıdır. Akdeniz ikliminin etkili olduğu yerlerde ve kalkerler üzerinde oluşur. Sıcaklık etkisi ile oksitlenmiş olduğu için kırmızı renklidir.

Ters Alizeler (Üst Alizeler)

Ekvator'dan (TAB), 30° enlemlerine (DYB) doğru esen üst rüzgarlardır. Her yerde ve her zaman görülmezler. Yeteri kadar sürekli ve güçlü değillerdir. 30° enlemleri çevresinde aşağıya doğru alçaldığından yağış oluşumunu engellerler.

Tethis (Teythis)

Akdeniz jeosenklinaline verilen diğer ad.

Toktağan Kar

Yıl boyunca erimeden kalan kar.

Tombolo

Karaya bağlanarak yarım adaya dönüşmüş ada.

Tonoz

Tuğla veya harçla örülmüş, koni biçimindeki tavan örtüsü.

Toplu Yerleşme

Su kaynaklarının sınırlı ve yetersiz, engebenin az olduğu kurak ve yarı kurak iklim bölgelerindeki kırsal alanlarda evler birbirine yakındır. Bu tür yerleşme dokusuna toplu yerleşme denir.

Bu yerleşmelerde meskenler birbirine bitişik ya da çok yakındır ve sokaklar dardır. Toplu yerleşmeler Türkiye'de İç Anadolu, Güneydoğu ve Doğu Anadolu'nun kırsal kesimlerinde görülür.

Topoğrafya

1- Yeryüzü şekillerini bir kağıt üzerine bütün özellikleriyle çizilmesi işini öğreten bilim. Bir kara parçasının doğal engebe ve özelliklerini kâğıt üzerinde çizgilerle gösterme işi.

2- Topoğrafya, bir arazi yüzeyinin tabii veya suni ayrıntılarının meydana getirdiği şekil. Bu şeklin kâğıt üzerinde harita ve tablo şeklinde gösterilmesiyle ilgili ölçme, hesap ve çizim işlerinin hepsi.

Topoğrafya Haritaları

İzohips (eş yükselti) eğrisi yöntemi ile yapılır. Araziyi ölçekleri oranında ayrıntıları ile gösterirler. Ölçekleri 1 / 20.000 ile 1 / 500.000 arasında değişir. 1 / 20.000'den büyük ölçekli olanlar kadastro işlerinde ve askeri amaçlarla kullanılır. Bu haritalardan ölçek, uzunluk alan ve eğim hesaplamada yararlanılır.

Topoğrafya Haritası

İzohips çizgileri ile hazırlanmış büyük ölçekli haritalara topoğrafya haritası adı verilir.

Toprak

Yer kabuğunu oluşturan kayaçların aşınması ile ortaya çıkan minerallerden ve canlı kalıntıları olan organik maddelerden oluşan, içinde geniş bir canlılar topluluğu bulunduran, bitkilerin yaşamasını ve beslenmesini sağlayan ve yer kabuğundaki kayaçların üzerini örten ince tabakaya toprak denir.

Toprak Haritaları

Bir bölgenin toprak özellikleri ve dağılışları hakkında bilgi veren haritalardır. Bu haritalardan, yetiştirilecek ürünlerin belirlenmesi, buna bağlı olarak topraklardan daha iyi verim alınabilmesi gibi bir çok konuda yararlanılır.

Toprak Kayması

Toprak tabakasının ve hemen altındaki materyalin bir yamaç boyunca, kayganlaşan zemin üzerindeki hareketi.

Toprak Koruma Projeleri

Toprağın doğal veya insan faaliyetleri sonucu yok olmasını, bozulmasını veya zarar görmesini önlemek ve sürekli üretken kalmasını sağlamak için yapılan fiziksel, kültürel ve bitkisel tedbirleri kapsayan projeleri.

Tor Topoğrafyası

Dirençli bir kayaç olan granit, kaya blokları halinde granit topoğrafyasını oluşturur. İskoçya’da bu şekillere tor topoğrafyası adı verilir.

Tortullaşma

Yeryüzünün aşındırılmasıyla meydana gelen çeşitli büyüklükteki unsurların taşınarak çukur sahalarda (göl, deniz ve okyanus tabanları gibi) biriktirilmesi sürecidir.

Töre

Bir toplulukta yerleşmiş hâlde bulunan davranış şekillerinin bütünü, adet ve ahlak kuralları.

Transgresyon

Transgresyon diğer bir adıyla deniz ilerlemesi, jeolojik zaman içerisinde iklim veya tektonik hareketler sonucunda denizin karalara doğru ilerlemesidir.

Diğer Coğrafya Terimleri

İlk Sayfa ... 50 51 [52]53 54 ... Son Sayfa

Coğrafya Terimleri Sözlüğünde Kayıtlı Terim: 1149

Terimler Sözlüğü Ana Sayfa