Eğitim Sitesi

Topoğrafya Haritaları Nedir? Topoğrafya Haritaları Hakkında Kısaca Bilgi

Topoğrafya Haritaları Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Topoğrafya Haritaları:

İzohips (eş yükselti) eğrisi yöntemi ile yapılır. Araziyi ölçekleri oranında ayrıntıları ile gösterirler. Ölçekleri 1 / 20.000 ile 1 / 500.000 arasında değişir. 1 / 20.000'den büyük ölçekli olanlar kadastro işlerinde ve askeri amaçlarla kullanılır. Bu haritalardan ölçek, uzunluk alan ve eğim hesaplamada yararlanılır.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Baraj: Suyun doğal akışına engel oluşturarak bir nehrin ya da akarsuyun akış yönünü denetlemeye yönelik duvar, kıyı ya da başka tür bir yapı. Baraj suyu toplamak, sulama ve elektrik üretmek amacıyla yapılır.

    Çevre Kirliliği: 1- Çevrede bulunan hava, su, toprak, bitki örtüsü gibi doğal ortamların insanlar tarafından; duman, zehirli gaz, çöp, plâstik, deterjan, tarım ilâcı, kanalizasyon ve sanayi atıklarıyla kirletilmesi. Böylece hava kirliliği, su kirliliği ve toprak kirliliği gibi sorunlar ortaya çıkar. Ayrıca gürültü (ses kirliliği) de bir çevre kirliliğidir. 2- İnsanların her türlü faaliyetleri sonucu, havada, suda ve toprakta meydana gelen, olumsuz gelişmelerle ekolojik dengenin bozulması sonucu ortaya çıkan, gürültü ve atıkların çevrede oluşturduğu arzu edilmeyen sonuçlar.

    Kavim: Kişilerin içinde yaşadığı topluluk.

    Tüf: Volkan bacasından çıkan çakıl, kum, kül gibi irili ufaklı volkanik malzemenin tümüne birden verilen ad.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü