Eğitim Sitesi

Transgresyon Nedir? Transgresyon Hakkında Kısaca Bilgi

Transgresyon Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Transgresyon:

Transgresyon diğer bir adıyla deniz ilerlemesi, jeolojik zaman içerisinde iklim veya tektonik hareketler sonucunda denizin karalara doğru ilerlemesidir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Resif: 1. Deniz yüzüne çıkmış mercan kayalar. 2. Deniz kenarlarında organik kökenli iskeletlerin birikmesiyle oluşmuş kaya.

    Yapı: Kayaçların ve onların oluşturdukları katmanlarında yerkabuğu içindeki düzeni, durumu.

    Habitat: En geniş anlamıyla habitat, bitki ve hayvan topluluklarının doğal yaşam ortamı olarak tanımlanmaktadır. Bu tanımın kapsamındaki yaşam ortamının, yaşanabilirlik, özelliği, büyük bir önem taşımaktadır. Yaşanabilir ortamın bozulması ya popülâsyonun yer değiştirmesine ya da ortadan kalkmalarına yol açmaktadır. Günümüzde kentlerin genişlemesi, tarım alanlarının açılması ve sanayileşme sonucunda, habitatların bozulmasının, iklim türlerinin giderek azalmasına ve kimilerinin de yok olmasına neden olduğu görülmektedir.

    Vadi: 1. Akarsuların yataklarını derine ve yanlara doğru aşındırmaları sonucu oluşan ve çoğu zaman içerisinde bir akarsu bulunduran uzun çukurluklara vadi denir. Örnek: Ihlara Vadisi 2. Akarsuyun içinde aktığı, kaynaktan ağıza doğru sürekli inişi bulunan, uzun çukurluklar, içerisinde akmaları için açtıkları değişik şekilli oluklar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü