Eğitim Sitesi

Bulutsu (Nebula) Nedir? Bulutsu (Nebula) Hakkında Kısaca Bilgi

Bulutsu (Nebula) Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Bulutsu (Nebula):

1- Uzayda bulunan hidrojen ve helyum gibi gazlar ile tozlardan oluşmuş büyük ölçekli bulutlardır. Bir bulutsunun yakınında parlak yıldız var ise yıldızın yaydığı ışık enerjisi sayesinde bulutsu görünür hâle gelir. Böyle bulutsulara aydınlık bulutsu, diğerlerine de karanlık bulutsu denir. Orion (avcı), Macellan, Kedi Gözü, Atbaşı ve Kartal bulutsuları en çok bilinen bulutsulardır.

2- Yıldızlararası gaz ve tozdan oluşan bulut. Bulutsular, parlayan salma bulutsu, yıldız ışığı saçan yansıtıcı bulutsu ve kendisinden uzak yıldız veya bulutsuların ışığını engelleyen karanlık bulutsu olarak gözlenirler.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Venüs Gezegeni: - Güneş'e ikinci Dünya'ya en yakın gezegendir. - Kütlesi ve boyutları bakımından Dünya'ya çok benzer bu nedenle Dünya'nın kız kardeşi denir - Güneş sisteminin en sıcak gezegenidir. - Güneş ışığını çok iyi yansıtır. - Atmosferde çok yoğun karbondioksit vardır. - Güneş ve Ay'dan sonra gökyüzünün en parlak gök cismidir. Halk arasında akşam yıldızı, sabah yıldızı yada çoban yıldızı olarak adlandırılır. - Diğer gezegenlerin aksine kendi ekseni etrafında saat yönünde döner.

    Gök Cismi: Uzay, meteorlar, gezegenler ve yıldızlarla doludur. Bunların hepsi gök cismi olarak adlandırılır. Yapılan gözlemlemelerde göre gök cisimleri konumlarına göre gruplandırılarak bazı cisim ve hayvanlara benzetilerek isimlendirme yapılmıştır. Büyükayı takımyıldızı, Çobanyıldızı gibi isimler bunlardan bazılarıdır. Gök cisimlerinden yol ve yön bulmada yararlanılır.

    Göktaşı: Uzaydan dünya atmosferine düşen yabancı cisimdir.

    Ayrıksı Ay: Ay'ın yörüngesindeki enberi noktasından art arda iki geçişi arasındaki zaman farkı (27g 13sa 18dk).

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü