Eğitim Sitesi

Buhari ( 810-870 ) Nedir? Buhari ( 810-870 ) Hakkında Kısaca Bilgi

Buhari ( 810-870 ) Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Buhari ( 810-870 ):

Sünni İslam kültürünün en önemli ilahiyatçısıdır. Sahih-i Buhari adlı kitabı, Hz. Muhammet'in hadislerini içerir. Sunni İslam dünyasında, Kuran'dan sonra en önemli belgedir.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Şeyhülislam: 1. Çıkan kanunların İslam dinine uygun olup olmadığı hakkında fetva verme yetkisine sahip olan, ilmiye sınıfının en üst görevlisi olan kişi. 2. Osmanlı İmparatorluğu'nda hükümette sadrazamdan sonra yer alan, fetva verme yetkisi taşıyan fıkıh uzmanı ve ilmiye sınıfının başı.

    Sokullu Mehmet Paşa Dönemi: Sokullu Mehmet Paşa; Kanuni, II. Selim ve III. Murat dönemlerinde sadrazamlık yaptı. Bu dönemde 1566'da Sakız Adası Cenevizliler'den alındı. Yemen'in egemenliği sağlandı. 1571 yılında Venediklilerden Kıbrıs Adası alındı. 1571'de İnebahtı Savaşı'nda Haçlı donanmasına yenildi. Tunus Osmanlı topraklarına katıldı. Lehistan 1575'te Osmanlı himayesine girdi. 1577'de Fas Portekizlilerden alındı. Sokullu Mehmet Paşa'nın Projeleri Sokullu sadrazamlığı süresince Doğu Avrupa Türkleri ile Kafkasya bölgesini Osmanlı Devleti'ne bağlamak istedi. Don ve Volga Irmaklarını bir kanalla birleştirerek, Karadeniz'den Hazar'a geçmeyi planladı. 1579 yılında Süveyş Kanalı'nı açmayı düşündü, böylece, Hindistan ve Endonezyadaki Müslümanlara yardım etmeyi planladı. Sokullu 1579 yılında hançerlenerek öldürüldü, projeleri de uygulamaya konulamadan yarım kaldı.

    Noyan: Moğollar ve Göktürkler'de savaşa giden yüksek rütbeli ve yetkili komutanlara verilen unvan.

    Konsorsiyum: Uluslararası kimi kuruluşların ya da kimi devletlerin ekonomik ve mali yardımlarını yürütmek için oluşturdukları ortak organdır. Ticari anlamda ise türlü sanayi kollarındaki girişimleri, bankaları, ulaştırma ve sigorta şirketlerini birbirine bağımlı ve ortak kılan uluslararası ticaret birliğidir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü