Eğitim Sitesi

Zon (Zone: bölge) Sistemi Nedir? Zon (Zone: bölge) Sistemi Hakkında Kısaca Bilgi

Zon (Zone: bölge) Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Zon (Zone: bölge) Sistemi:

Bazılarına göre kullanılması gereken tek ışık ölçüm sistemidir. Bu sistemde ölçüm yapılacak alan 11 bölgeye ayrılır ve 0'dan 10'a kadar numaralandırılır. 0 en koyu siyah, 10 en açık beyazdır. 5 değeri almış bölge gri kartın kullanılabileceği ya da %50 beyaz %50 gri ve üzerine düşen ışığın %18'inin yansıtıldığı bölgedir. Her bölgenin pozlama değeri arasındaki fark 1 durak (f- stop) tır, ve fotoğrafçı çekim alanının herhangi bir bölgesini 5 numaralı bölge ile olan farklılığına göre pozlayabilir. Örneğin Kafkas kökenli bir insanın derisi yaklaşık bölge 6'dır ve fotoğraf makinemiz ölçüm yaptığında 1/125 ve f:4 vermektedir. Bölge 5 ile bölge altı arasında 1 durak fark olduğundan doğru tonu yakalayabilmek için 1 durak fazla pozlama yapmamız (1/60 - f:4 veya 1/125 - f:2.8) gerekmektedir. Burada bölge 6'nın bölge 5'e göre daha açık olmasına rağmen fazla pozlama yapılmasının nedeni, makinelerin ölçüm sistemlerinin bölge 5 dışında yanılabilmesidir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Poz Kilidi: Fotoğraf makinesinin bu özelliğiyle belirlenen poz değerleri bir düğmeye basarak sabitlenir ve kadraj değiştirilse de aynı değerlerle fotoğraf çekilebilir. Özellikle otomatik pozlamada orta ton değerinin sabitlenmesinde kullanılır.

    IR Ayarı: Hemen hemen tüm fotoğraf makinelerinin odaklama bilezikleri üzerinde kırmızı renkle işaretlenmiş olan bir olup, kırmızı ötesi film kullanıldığında odaklama yapılabilmesi için referans noktasını oluşturur. Kimi zaman yalnızca "R" harfi ile de ifade edilebilir. (IR setting)

    Flaş Yuvası: Flaş iki türlü kullanılabilir, flaş kablosu ile ya da flaş yuvasına takılarak. Kızaklı tip flaşlar fotoğraf makinesinin üstünde yer alan yuvaya geçirilir ve her iki taraftaki akım ileticiler sayesinde flaş çalıştırılır.

    Stop: Diyafram yada enstantane ayarları arsındaki derece farkları. Diyafram veya enstantanenin içeri giren ışığı yarıya indirecek ya da iki katına çıkaracak şekilde değiştirilmesi pozlamada bir stopluk değişikliği ifade eder.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü