Eğitim Sitesi

Zimmet Nedir? Zimmet Hakkında Kısaca Bilgi

Zimmet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Zimmet:

Kurum ve kuruluşlarda çalışanlara veya para işleri ile uğraşan görevliye imza karşılığı teslim edilen para veya eşya.

 

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Terimi Olarak Zimmet:

Uhde, üstlenilen.

 

Hukuk Terimi Olarak Zimmet:

Temellük mal edinme. Kurum ve kuruluşlarda çalışanlara veya para işleri ile uğraşan görevliye imza karşılığı teslim edilen para veya eşya. Bir kimsenin yasal olmayan yollardan üzerine geçirip ödemeye zorunlu olduğu para. Bir ticaret kuruluşunun borçlarının tümü.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Nişancı: Divan-ı Hümayun üyesi olan yüksek dereceli memur. (Berat, nâme, mektup, âhidname, hüküm, bitik... gibi evrakın baş tarafına padişahın imzası olan nişanı koyar veya tuğra çekerdi. Nişancıya Tuğraî, Muvakî, Tevkiî, de denirdi. Beylerbeyi ve vezir rütbesinden daha aşağı olmakla beraber, protokoldeki yeri taht kadılarından öndeydi.)

    Gymnasium: Antikçağ, Yunan ve Roma'da gençlerin eğitim ve öğretim gördükleri spor etkinliklerine katıldıkları kampus özelliğindeki yapıdır.Özellikle Helenistik dönemde klasikleşmiştir. Her Helen kentinde bir gymnasium bulunmaktaydı.

    Hammurabi Yasaları: Günümüze kadar ulaşmış, en eski, en eksiksiz ve kusursuz Babil yasalarıdır. Hammurabi'nin hükümdarlığının sonlarında onun yargıç olarak verdiği yargısal kararların derlenmesiyle ortaya çıkmıştır. Kabile geleneklerinin çok ötesinde bir gelişme düzeyini yansıtan yasalar kan davasını ve kişisel misillemeyi kabul etmezken, kısasa kısas (göze göz, dişe diş) ilkesine dayanmıştır. Halkın görebileceği bir yere 2.5 metre yüksekliğinde, 28 sütun üzerine yazılmıştır. 280'den çok maddeden oluşan bu yasalarda, usül, ceza, medeni hukuk ve kamu hukuku ile ilgili hükümler yer almıştır.

    Tüzük: Bir toplumun, bir kurumun ya da bir teşkilâtın (örgütün) uygulayacağı esasları, hükümleri sırasıyla gösteren maddelerin tümüne verilen ad. Nizamname.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü