Eğitim Sitesi

Vakfiye Nedir? Vakfiye Hakkında Kısaca Bilgi

Vakfiye Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Vakfiye:

Bir vakfın koşullarını belirten belge.

 

Hukuk Terimi Olarak Vakfiye:

vakfedenin vakfa ilişkin bildirimini ve hakimin tescilini kapsayan belge

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Vakfiye:

Vakıf edilen malların ne şekilde kullanılacağı nerelere kullanıp kullanılmayacağını düzenleyen yazılı belgelerdir. Vakıf mallarının satılmaması vakfiye şartlarının yerine getirilmesi vakıf işleri mütevelli heyeti tarafından denetlenir.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Vakfiye:

Mazbut ve Mülhak Vakıflar ile Cemaat ve Esnaf Vakıflarının malvarlığını, vakıf şartlarını ve vakfedenin isteklerini içeren belgeler.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Miğfer: Başı dış darbelerden koruyan, demirden, çelik-ten ya da benzeri sağlam bir maddeden yapılmış başlıktır. Aynı za-manda Çinlilerin eski Türklere verdiği isimdir.

    Süvari: Atlı asker.

    Siyasi Olay: Devletlerarasındaki ilişkiler. Bu ilişkiler barışçı yoldan olabileceği gibi savaş yoluyla da gerçekleşebilir. Devletlerarasındaki ilişkilerin barışçı yoldan gerçekleşebilmesi için öncelikle devletlerin birbirlerini tanımaları gereklidir. Savaşlar, antlaşmalar, güç birlikleri gibi kavramlar siyasal olaylardır.

    Kast Sistemi: Soydangelimle sınırlandırılmış kapalı sınıf sistemidir. Hindistan'da ortaya çıkmıştır. Aryânî ırkı kendi üstünlük ve bütünlüklerini koruyabilek için halkı birbirinden farklı sosyal sınıflara ayırmışlardır. Bu sınıflar sırasıyla şöyledir: 1. Brahmanlar (din adamı ve bilginler). 2. Kısatriyalar (prensler ve askerler). 3. Vaisyaslar-Vikyalar (hayvancılık ve tarımla uğraşanlar) 4. Çudralar (işçiler, sanatkarlar ve köleler). Bir de bu sınıfların dışında kalan "Paryalar" vardır. Bunlar insan yerine dahi konulmazdı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü