Eğitim Sitesi

Uvertür Nedir? Uvertür Hakkında Kısaca Bilgi

Uvertür Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Uvertür:

1- Opera perdesi açılmadan önceki sunuş müziği.

2- İlk operalar için yazılan uvertürler üç bölümlü olup orta bölmesi hızlı ve canlıdır. Sonradan, ortası ağır, ilk ve son bölümleri hızlı olan uvertürler yazıldı ve operaya bağımlı olmaksızın da konser dağarlarına girdi. Ouverture (Fr.).

3- Müzikli sahne yapıtlarının, süit ve senfonilerin başındaki açılış, giriş müziği. İtalya'da Alessandro Scarlatti, Fransa'da da Jean-Baptiste Lully uvertürü üç bölümlü olarak kesinleştirmişler, böylece klasik senfoni biçiminin temelini atmışlardır.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Kanun: Kanun'u aslen bir Türk olan ve Türkistan'ın Farab kasabasında doğan (870-950) zamanının büyük filozofu ve musiki bilgini olarak tanınan Farabi'nin icat ettiğini birçok kaynaklar belirtmektedir. Kanunda teller her ses için üçerli olarak 24-25 ses sıralanır. Toplam olarak 72 ile 75 tel takılır. Kanun her iki elin işaret parmaklarına takılan özel yüksüklere tutturulmuş 'BAĞA' mızraplarla tellere vurularak çalınır.kanunda 3.5 oktav ses aralığı vardır.

    Menuet (Fr.): 17. ve 18. yüzyıllarda, her ölçüye üç vuruşun düştüğü eski, zarif bir Fransız saray dansı. Rokoko zamanında toplantı ve balolarda oynanırdı. Menuet, klasik müzikte de rol oynadı. Özellikle üç büyük Viyana klasiği Haydn, Mozart, Beethoven ayrı menuet'ler yazdıkları gibi her tür eserlerinde özellikle senfonilerinde kullandılar.

    Devr-i Turan: Türk müziğinde kullanılan yedi zamanlı bir usul.

    La: Kullandığımız gamın altıncı sesinin adı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü