Eğitim Sitesi

Kanun Nedir? Kanun Hakkında Kısaca Bilgi

Kanun Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Kanun:

Kanun'u aslen bir Türk olan ve Türkistan'ın Farab kasabasında doğan (870-950) zamanının büyük filozofu ve musiki bilgini olarak tanınan Farabi'nin icat ettiğini birçok kaynaklar belirtmektedir. Kanunda teller her ses için üçerli olarak 24-25 ses sıralanır. Toplam olarak 72 ile 75 tel takılır. Kanun her iki elin işaret parmaklarına takılan özel yüksüklere tutturulmuş 'BAĞA' mızraplarla tellere vurularak çalınır.kanunda 3.5 oktav ses aralığı vardır.

 

Hukuk Terimi Olarak Kanun:

Anayasanın yetkili kıldığı organ tarafından bir şekilde ve bu ad altında tespit edilmiş bulunan genel, sürekli ve soyut hukuk kurallarıdır.

 

Trafik ve İlk Yardım Terimi Olarak Kanun:

Yasa, geçerli olan kural.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Kanun:

Anayasanın yetkili kıldığı organ (T.B.M.M.) tarafından yazılı bir şekilde kabul edilmiş bulunan genel, sürekli, soyut ve yaptırım gücü olan hukuk kuralları.

 

Parlamento (TBMM) Terimi Olarak Kanun:

Toplum için uyulması gereken nesnel, soyut, genel ve sürekli nitelikteki hukuk kurallarını içeren, etkileri yönünden objektif hukuk alanında yeni bir durum yaratan ya da var olan bir durumu düzenleyen veya ortadan kaldıran kural-işlemlerdir. TBMM tarafından Anayasa, İçtüzük ve teamüllere uygun olarak yapılır ve Cumhurbaşkanınca yayımlandıktan sonra yürürlüğe girer.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Caccia (İt): Av sahnelerinin betimlendiği şiir ya da şarkı. Müzikte bir motifin diğerini avlaması. Kanon yapısı benzeri.

    Largo (İt.): İtalyanca "GENİŞ" anlamına gelir. Hız terimi olarak "Çok Ağır" anlamında kullanılan Largoda vuruşlar Andanteye göre, çok daha ağır okuması gerektiğinin göstergesidir. Metronom'a göre, dakikada 40'dan 60'a kadar olan birim vuruşları, hız terimi olarak "Largo" sözcüğü ile karşılanır. Örnek: d=40-60

    Anahtar: Anahtar portenin temel elemanıdır. Portenin başına yerleştirilir. Başına getirildiği dizeğin (portenin) içine yerleşmiş olan notaların hangi sese ait olacağını (hangi frekansta ses çıkarması gerektiğini) belirleyen işaretlerdir. Başlıca Sol, Do ve Fa anahtarları kullanılır ve her biri işaretlendiği yerden sonraki seslendirmelerin ton, ses düzeni vb. belirler. (Alm. Schlüssel, Lat. Claves).

    Doigté (Fr.): Notanın hangi parmakla çalınacağını belirleme. Parmak sayısı.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü