Eğitim Sitesi

Tez Nedir? Tez Hakkında Kısaca Bilgi

Tez Terimi Hakkında Bilgiler

Kütüphanecilik Terimi Olarak Tez:

Akademik eğitim sürecinde daha yüksek derece alabilmek için hazırlanması öngörülen bilimsel inceleme. Ayrıca bakınız Doktora tezi

 

Üniversite Terimi Olarak Tez:

1. Yüksek Öğretim Kurumlarında öğrencilerin veya öğretim üyelerinin hazırlayıp, akademisyenlerden oluşan bir heyet önünde savundukları bilimsel esere tez denir.

2. Bilimsel yöntemde belli ön bilgilere dayanılarak, henüz kanıtlanmamış fakat mevcut bilgilerle mantıksal olarak çelişmeyen, bilimsel araştırma sürecinde doğrulanmaya çalışılan düşüncelerdir.

3. Lisans veya master derecesi için bir adayın belirli bir konu üzerinde yaptığı araştırmanın sonuçlarını içeren yazılı çalışma.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Tez:

Tartışmaya, iddiaya dayanarak bir öneri ve fikir ileri sürmek.

 

    Benzer Kütüphanecilik Terimleri

    Koleksiyon (Holdings): Bu terim; kütüphanenin bütün kaynaklarından oluşan koleksiyonunu veya nadir eser koleksiyonu ya da referans koleksiyonu gibi ortak bir niteliği olan belli koleksiyonlarını tanımlar.

    Giriş - Madde Başı (Entry): Bir katalogta veya fihristte her bir yayının madde başı şeklinde ayrı olarak listelenmesi. Eserler için genellikle üç tip giriş vardır; yazar, başlık ve konu.

    Sayısal Kütüphane: Kaynaklarının önemli bir bölümünü makinece okunabilir formatta (baskı veya mikroform haricinde) sunan ve bilgisayarlarla erişilebilir yapan kütüphane. Sayısal içerik yerel olarak kayıtlıdır veya uzaktaki bilgisayar ağalarından erişilebilecek durumdadır.

    Almanak (Almanac): Genellikle cetveller, tablolar ve şemalar şeklinde sunulan ve çok çeşitli veriler içeren yıllık yayın.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Kütüphanecilik Terimleri Sözlüğü