Eğitim Sitesi

Telhis Nedir? Telhis Hakkında Kısaca Bilgi

Telhis Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Telhis:

Sadrazamın, bir sorunu kendi düşünceleriyle birlikte özet olarak yazıp padişaha sunduğu kâğıt.

 

Hukuk Terimi Olarak Telhîs:

hülasa etme; özetleme; özet

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak Telhis:

1- Bir kitap veya fikrin özetini veren kitap ya da yazı.

2- Sadrazamların günlük olaylar özeti.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Rönesans: 1-XV. yüzyıldan başlayarak Italya'da ve daha sonra diğer Avrupa ülkelerinde hümanizmin etkisiyle ortaya çıkan, klasik Ilk Çağ kültür ve sanatına dayanarak gelişen bilim ve sanat akımı. 2- Yeniden doğuş. XVI. yüzyılda İtalya'da başlayan, Yunan ve Roma sanatına dönüş hareketi. Bilim, edebiyat, resim ve müzik gibi alanlarda gelişme ve yenilik yapma.

    Sosyal Devlet: Güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü devlet demektir. / AYM 26 Ekim 1988 tarih ve K.1988/33 sayılı karar Sosyal adalet ve sosyal güvenliği sağlamak ve herkes için insan haysiyetine yaraşır asgarî bir hayat düzeyini gerçekleştirmekle yükümlü bir devlet. / Ergun Özbudun

    Çetr: Savaşa veya bir yere gidilirken sultanların başları üzerinde tutulan ve hâkimiyet sembolü olan şemsiyeye verilen isim.

    Ocaklık: 1. Osmanlı döneminde bir aileye babadan oğluna kalmak üzere verilen mülk. 2. Kale muhafızlarına ve tersane giderlerine ayrılan sınır boylarındaki araziye denirdi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü