Eğitim Sitesi

Sosyal Devlet Nedir? Sosyal Devlet Hakkında Kısaca Bilgi

Sosyal Devlet Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Sosyal Devlet:

Güçsüzleri güçlüler karşısında koruyarak gerçek eşitliği yani sosyal adaleti ve toplumsal dengeyi sağlamakla yükümlü devlet demektir. / AYM 26 Ekim 1988 tarih ve K.1988/33 sayılı karar

Sosyal adalet ve sosyal güvenliği sağlamak ve herkes için insan haysiyetine yaraşır asgarî bir hayat düzeyini gerçekleştirmekle yükümlü bir devlet. / Ergun Özbudun

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sosyal Devlet:

Demokrasilerde devlet, yurttaşlarının sosyal ve kültürel gereksinimlerini karşılamak zorundadır. Devlet bu görevi yerine getirmek için vergi alır, bütçeden bu etkinlikler için pay ayırır.

 

Hukuk Terimi Olarak Sosyal Devlet:

fertlerin sosyal durumlarıyla ilgilenen, onlara asgari bir hayat düzeyi sağlamayı, sosyal adaleti ve sosyal güvenliği gerçekleştirmeyi ödev bilen devlettir.

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak Sosyal Devlet:

Ekonomik ve sosyal alanlarda bireylere sosyal güvenlik ve adalet sağlayıcı politikalar üreten devlet modeli.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Sosyal Devlet:

Toplumun bütün meselelerini bizzat devletin müdahalesi ile çözmeyi benimseyen yöntem.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Toy: 1. Kağan tarafından düzenlenen yemekli toplantılar ve eğlenceler “Toy” olarak adlandırılır. 2. Yemekli eğlence, şölen.

    İl: 1. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde "İl" sözcüğü, devleti ifade etmek için kullanılmıştır. 2. İlk Türk Devletlerinde aile sosyal hayatın en küçük birimiydi. Birbirini oluşturan yapılar sırasıyla; Oğuş (aile) > urug (aileler birliği, sülale) > boy-budun (millet) > il (devlet) yani boy-budunların oluşturduğu yapıya il (devlet) denirdi. 3. Merkezi yönetimin, taşra birimlerinin en büyüğüdür. Bağımsız hukuksal varlığı ve tüzel kişiliği yoktur. Tüzel kişiliğe sahip İl Özel İdaresi aracılığıyla yerinden yönetim birimi özelliği taşır. Mülki amirleri valilerdir. İller ilçelere, ilçeler bucaklara ve köylere ayrılmıştır.

    Nâib-i Saltanat: Anadolu Selçuklu Devleti'nde 6 divandan biridir. Bu divanda önemli devlet adamları ve devletin en güvenilir komutanları yer alırdır.

    Halkçılık: Toplumun bireyleri arasında eşitliği gözetmek, toplum içinde hiç bir kişiye, topluluğa ayrıcalık verilmesini kabul etmemek, bireyleri tek ve eşit bir varlık tanımak, onun yararına çalışmaktır. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü