Eğitim Sitesi

Sofistler Nedir? Sofistler Hakkında Kısaca Bilgi

Sofistler Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Sofistler:

Yunanistan'da MÖ 5 ve 4. yüzyıllarda, gençlere doğru düşünme, konuşma ve davranmayı öğretme amacıyla kent kent dolaşarak para karşılığı dersler veren ve bu yolla başarılı yurttaş yetiştirmeyi üzerine alan kimselere verilen ad. Göreli bir bilgi anlayışını savunan düşünürler.

Sofistler hukuk sisteminin ve yasaların doğal düzene aykırı olduğunu savunurlar. İnsan tarafından yapılan hiçbir yasa doğa yasaları kadar mükemmel olamaz. İnsan her şeyin ölçüsü olduğundan herkese göre ideal olan bir devlet düzeni bulunamaz.

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    Determinasyon: Evrende olup biten her şeyin bir nedensellik bağıntısı içinde gerçekleştiğini, fiziksel evrendeki ve dolayısıyla da insanın tarihindeki tüm olgu ve olayların mutlak olarak nedenlerine bağlı olduğunu ve nedenleri tarafından koşullandığını savunan anlayış.

    Bürokrasi: 1- Bir toplumda tabandan yukarı doğru çıktıkça bir yapı içinde örgütlenmiş olan, genel kurallar ve işleyişlerine göre çalışan, memurlardan oluşan hiyerarşik devlet örgütü. 2- Yasaların uygulamalarını üstlenen memurların idari işleyişidir. 3- Devlet mekanizmasında bulunan birey, grup ve kurumların tümü.

    Rejim: Yönetme, düzenleme biçimi, düzen. Bir devletin yönetim biçimi.

    Anarşizm: Kurucusu Proudhon, en tanınmış savunucuları da Bakunin, Kropotkin ve Stirner'dir. Tüm kurumlara (ahlak, hukuk, eğitim, din, ekonomi, siyaset, devlet, ordu vs.) ve tüm kurallara (ahlak, din, hukuk, disiplin vs. ) karşıdırlar. Bütün bu kurum ve kuralların yok edilmesi gerektiğini savunurlar. Çünkü insanların bunlara ihtiyacı yoktur. İnsan özünde iyi bir varlıktır ve özgür bırakıldığında daima iyi olanı yapar. Oysa bu kurum ve kurallar insanın özgürlüğünü kısıtlar. Böylelikle insan özünden uzaklaşır ve kötüye yönelir. Yani bu kurum ve kurallar bizi iyiye değil, kötüye yönlendirir. Bu yüzden ortadan kaldırılmalıdır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü