Eğitim Sitesi

Şadırvan Nedir? Şadırvan Hakkında Kısaca Bilgi

Şadırvan Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Şadırvan:

Çevresinde muslukları bulunan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, genellikle cami avlularının ortasında yer alan, üzeri kubbeli ya da açık olabilen havuz.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Şadırvan:

Halkın abdest alması için cami avlularına yapılan ve çok sayıda musluğu olan çeşme.

 

Arkeoloji Terimi Olarak Şadırvan:

Bir çeşit meydan çeşmesi. Özellikle cami avlularında, çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Şadırvan:

Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çavresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi.

 

Sanat Terimi Olarak Şadırvan:

1- Bir çeşit meydan çeşmesidir. Özellikle cami avlularında veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış çepeçevre muslukları olan çokgen su tesisi.

2- Genellikle anıtsal ibadet yapılarının avlusunda veya bitişiğinde abdest almak için yapılmış su yapılarıdır.

 

Belediyecilik-Kamu Yönetimi Terimi Olarak Şadırvan:

Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Not: Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.

 

Kur’an-ı Kerim Terimi Olarak Şadırvan:

Genellikle cami avlularında bulunan, çevresindeki musluklardan ve ortasındaki fıskiyeden su akan, üzeri kubbeli veya açık havuz.

 

İnşaat Terimi Olarak Şadırvan:

Ortasında yüksekçe bir yerden şarıltı ile bol su akan havuz veya çevresi musluklu duvarla çevrilmiş su haznesi. Şadırvanların, abdest almak için camilerin iç avlularına yapılan, üstü açık veya kapalı şekilleri vardır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Derebeyi: 1. Orta Çağda, Avrupa topraklarında yaşayan insanlara karşı istedikleri gibi davranan, sık sık birbirleriyle savaşan ve çoğu kez hükümdara karşı gelerek ülkelerinin başına dert olan geniş toprak ağalarından her biri. Senyör. Süzeren. 2. Çok geniş toprakları bulunan ve topraklarını derebeylik düzenine göre yöneten kimse.

    Namzed: Aday.

    Meşrutiyet: Hükümdarla yönetilen bir ülkede, hükümdarın ya da bir başbakanın başkanlığı altında bir hükümetin ya da yasaları yapan seçilmiş bir parlamentonun bulunduğu yönetim biçimidir. Kısaca parlamenter krallık olarak da nitelendirilebilir.

    Dar-ül Fünun: 1846 yılında rüştiye okulundan (ortaokul) üstün olarak, Padişah Abdülmecid tarafından kurulmuş, fen bilimleri okuludur. 1933 yılında kaldırılarak temelleri üzerinde İstanbul Üniversitesi kurulmuştur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü