Eğitim Sitesi

Renk Sapması Nedir? Renk Sapması Hakkında Kısaca Bilgi

Renk Sapması Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Renk Sapması:

Bir objektifin skaladaki bütün renkleri film yüzeyine iletemediği ve renklerin salkımlandığı (objenin çevresinde muhtelif renklerin belirmesi) ile netliğin
kaybolduğu optik bozukluktur. Genel olarak teleobjektiflerin maksimum
açıklıkta kullanılması halinde ortaya çıkar. Farklı teknolojileri kullanan optiklerin kullanımı ile düzeltilebilmektedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Agrandizör: Negatiflerin kendi orjinal boyutlarından daha büyük boyutlarda basılabilmesini sağlayan optik araç.

    Anamorfik objektif: Geniş bir görüş açısındaki görüntüyü sıkıştırarak belirli bir çerçeveye sığdıran objektif türü; Sinemaskop filmler de bu objektiflerle çekilmektedirler. Daha sonra göstericiye takılan bir parça ile görüntünün yayılması sağlamakta ve tüm perdeye kaplamaktadır.

    Örtücü (Enstantane) Hızı Öncelikli Çekim (TV): Bazen yapılacak çekimin özelliği nedeniyle örtücü hızının belirlenmesi önem kazanır. Fotoğraf makinesi bu durumlarda örtücü hızı öncelikli konuma getirilerek, fotoğrafçının öncelikle örtücü hızını ayarlaması sağlanır ve makine bu hıza göre uygun diyafram açıklığını otomatik olarak verir.

    Karanlık Oda: Filmlerin banyo edilmesi ve kart baskısı yapılması için elverişli bir biçimde düzenlenmiş, karartılmış, gerekli araç ve gereçleri de içeren oda.(dark room)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü