Eğitim Sitesi

Odak Uzaklığı Nedir? Odak Uzaklığı Hakkında Kısaca Bilgi

Odak Uzaklığı Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Odak Uzaklığı:

1- Odak uzaklığı = Açıklık (mm) * Odak Oranı olarak tanımlanabilir. Ya da mercekten veya birinci aynadan itibaren teleskobun odak noktasına kadar olan uzaklığıdır. Odak uzaklığı uzun olan teleskopların gücü daha fazla olup, elde edilen görüntüde daha büyüktür.

2- Bir optik düzenekte ayna veya mercekle görüntünün oluştuğu odak noktası arasındaki uzaklık.

 

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Odak Uzaklığı:

Merceğin optik merkezi ile film yüzeyi arasındaki uzaklıktır. Odak uzaklığı, objektifin büyütme oranı ile kapsadığı alanı belirlemektedir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Dik Açıklık: 1- Herhangi bir gök cisminin, gök eşleği düzlemine göre açısal uzaklığı. 2- Gökyüzünde bir noktanın gök ekvatorundan açısal uzaklığı.

    Tam Güneş Tutulması: Ay, Dünya etrafında, Dünya da Güneş etrafında çember yörüngelerde değil, basıklıkları çok küçük de olsa elips şeklindeki yörüngelerde dolanmaktadır. Bundan dolayı, hem Ay'ın, Dünya'ya olan uzaklığı hem de Dünya'nın, Güneş'e olan uzaklığı sürekli değişmektedir. Ay'ın hem de Güneş'in görünen büyüklüklerinin sürekli değiştiği unutulmamalıdır. Ay, bazen Güneş'ten daha büyük görünürken bazen de daha küçük görünür. Eğer güneş tutulması anında Ay'ın görünür büyüklüğü Güneş'ten daha büyük ise bu durumda tam güneş tutulması oluşabilir. Aksi durumda tutulma tam olamaz.

    Elektromanyetik Işınım: Elektrik ve manyetik alan titreşimine sahip ışıma. Radyo, mikrodalga, kızılötesi, görünür, morötesi, X ve gama ışınımları, elektromanyetik ışınım türleridir.

    Radyoteleskop: Gökcisimlerini araştırmak için kullanılan uzun dalgaboyuna duyarlı alet. Işınım tayfının radyo dalgaboyuna duyarlı olan teleskop.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü