Eğitim Sitesi

Kubbe Nedir? Kubbe Hakkında Kısaca Bilgi

Kubbe Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Kubbe:

Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam, kümbet.

 

Osmanlı Türkçesi Terimi Olarak Kubbe:

Yarım küre şeklinde olan ve bir yapıyı örten dam.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Kubbe:

Yarımküre biçimli içi boş yapı örtüsü.

 

Turizm ve Otelcilik Terimi Olarak Kubbe:

Bir yapının küresel tavanı.

 

Sanat Terimi Olarak Kubbe:

Yarım küre veya toparlakça yapı örtüsü bir kemer yayının tepe noktasından inen dikin çevresine dönmesi ile meydana gelen örtü biçimi, dam.

 

Fen Bilimleri Terimi Olarak Kubbe:

Yarım küre biçiminde olan ve yapıyı örten dam, kümbet.

 

İnşaat Terimi Olarak Kubbe:

Küre takkesi, yarım küre veya toparlakça kümbet biçimi verilen yapı örtüsü; bir kemerin , yayının tepe noktasından inen dikin çevresinde dönmesiyle meydana gelen örtü. Kubbeler kare, çokgen ya da dairesel planları örtmekte kullanılmıştır.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Saraçhane: At takımları, araba koşumları, meşinden eşya yapılan ve satılan yer.

    Resul: Elçi, peygamber.

    II. Meşrutiyet: II. Meşrutiyet'in İlan Edilme Nedenleri İç Nedenler II. Abdülhamit'in II. Meşrutiyet'in İlanını Kabul Etmesinin Sebepleri : 1. İttihat ve Terakki Cemiyeti'ne bağlı olan bazı subayların Rumeli'de ayaklanması 2. Tahta, Osmanlı hanedanından başka bir kişinin geçeceği söylentisi 3. Serez'den bir ordunun İstanbul'a yürüyeceğine dair padişaha gelen telgraf 4. Ordu ve halk arasında isyan belirtilerinin ortaya çıkması Dış Etkenler En önemli dış etken "Reval görüşmesi" dir. Reval Görüşmesi'nde şu kararlar alınmıştır: 1. Ruslar, Balkanlar'da serbest bırakılacak 2. İstanbul ve Boğazlar Ruslara verilecek 3. Makedonya Bölgesi'nde ıslahat yapılacak

    Mevlevilik: Mevlana Celalettin Rumi'nin oğlu sultan Velet tarafından, Mevlana'nın ölü-münden sonra, XIII. yüzyıl-da Konya'da kurulan, temeli Mevlana'nın görüşle-rine dayanan, evreni tanrı-nın bir belirtisi sayan, varlığın birliği ilkesini benimseyen, insanı evrenin özü olarak gören, müzikli, rakslı tören-lerle tanrıya ulaşmayı amaçlayan sünni tarikattır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü