Eğitim Sitesi

Klasikçiler Nedir? Klasikçiler Hakkında Kısaca Bilgi

Klasikçiler Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Klasikçiler:

Hem sanatsal bir geleneği hem de estetik bir tutumu belirtmek için kullanılır. Yunan ve Roma'da yani klasik Antik Çağ'da ortaya çıkmış ve antik yapıların prototip (ilk örnek) olarak kullanıldığı daha sonraki dönemlerde de sürmüştür. Bu "klasik" gelenektir ve bu anlamda klasikçilik, MÖ 8. Yüzyıldan 20. Yüzyıla kadar hemen tüm klasik sonrası sanatlarının değişmez niteliğidir. Terimin daha sınırlı estetik kullanımı ise bu uzun gelenek kapsamında açık seçiklik, düzen ve denge gibi özelliklerin belirlediği üslup ya da üslup evrelerini ifade eder.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Kripta: Eski kiliselerde Hıristiyanların gizli tapınmak amacıyla kullandıkları kilise ve kiliselerde koro veya apsisin altında yer alan mezar odası.

    Hacim: 1- Bir cismin uzayda doldurduğu boşluk, oylum. Sanatta hacim sözcüğü nesnelerin uzayda yer kaplayan masif kütlesi anlamına gelir. Bir başka anlatımda hacim dördüncü boyuta yani mekân boyutuna sahip olmayan üç boyutlu bir nesnenin niteliğidir. Örneğin heykel bir hacim sanatı sayılabilir. Çünkü dıştan ancak üç boyutuyla algılanabilir. 2- Heykel gibi, mekanda yer işgal eden bir kütleye veya hacime dairdir. Bu yanılsamayı sağlayabilmek için sanatçılar modle etme (modelling) veya tarama(hatching) gibi teknikler kullanırlar.

    Eskiz: 1- Bir projede, tasarımda veya sanat eseri niteliği taşıyan bir çalışmada, eserin son durumuna yakın ön hazırlık çalışmaları. 2- Eskiz, taslak çalışmalarından daha kapsamlı bir çalışma aşamasını ifade eder.

    İzlenimcilik (Empresyonizm): 1. XIX. yüzyıl sonunda Fransa'da ortaya çıkan, ışık etkilerine dayanarak doğayı anlık görüntüsü ile resimlemeye dayanan sanat akımı. 2. 1865'te Fransa'da ortaya çıkan bir sanat akımı. İzlenimcilik akımına göre doğa, algılanan ve resmedilen biçimiyle belirli bir alandaki ışık ve aydınlık etkisinden oluşur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü