Eğitim Sitesi

İstif Nedir? İstif Hakkında Kısaca Bilgi

İstif Terimi Hakkında Bilgiler

Denizcilik Terimi Olarak İstif:

Her cins eşyanın ve yükün geminin dengesini bozmayacak şekilde geminin yapısına en uygun şekilde yerleştirilme ve yüklenme işlemidir.

 

Yazma Eser (Hat-Tezhip-Ebru-Cilt-Minyatür) Terimi Olarak İstif:

"Bir şeyi birbiri üzerine ve sıra ile dizip yığmak" demek olan bu kelime, eski yazıda kelimeleri birbiri üzerine çıkararak dizmek yerine kullanılmış bir terimdir. Hattatlıkta değerli olan, ne kadar üst üste olursa olsun kolay okunanıdır. Rakım Efendi, sülüs istifte çok başarılıdır. Muhsin zade Abdullah Bey, yazacağı yazıyı kurşun kalemle istifler; âz okuma bilen bir çocuğa gösterip çocuk okuyabilmişse onu yazarmış.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak İstif:

Depolama, saklama yöntemi.

 

    Benzer Denizcilik Terimleri

    Kıçtan Kara: Geminin kıç taraftan bir yere yanaşmasına denir.

    Zincirler: Gemi demirleri deniz dibine atmada kullanılan içiçe geçmiş, çelik baklalardan meydana gelmiş malzemelere zincir denir. Zincirler ikiye ayrılır; LOKMALI BAKLALI ZİNCİRLER : Baklaların tam ortasında bulunan parçaya lokma denir. Gemi demirleme işlerinde kullanılan zincirler bu tip zincirlerdir. LOKMASIZ BAKLALI ZİNCİRLER : Ortasında lokma bulunmayan zincirlerdir. Vasıtaların demirleme işleri ile vardevela zinciri olarak kullanılırlar.

    Loça: Demir zincirinin akması için açılmış deliklere geçirilmiş medeni oluk.

    Roda: 1- Kullanılmamış, açılmamış nebati halat sargısı.  2- Herhangi bir bitkisel, sentetik veya tel halatı usulüne göre sarmaya roda etmek denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Denizcilik Terimleri Sözlüğü