Eğitim Sitesi

İhracat Nedir? İhracat Hakkında Kısaca Bilgi

İhracat Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak İhracat:

Ülkede üretilip başka bir ülkedeki alıcılara satılan mal ve hizmetler.

 

Coğrafya Terimi Olarak İhracat:

Dış Satım

 

Sosyal Bilgiler Terimi Olarak İhracat:

Bir ülkede üretilen bir malın, yabancı ülkelere döviz karşılığında satılmasına denir. İhracatın diğer bir adı da dışsatımdır ve ithalatın karşıtı olarak da tanımlanabilir.

 

Tarih Terimi Olarak İhracat:

Bir ülkenin başka bir ülkeye mal satması, dış satım.

 

Konfeksiyon Terimi Olarak İhracat:

Bir ülkenin tarım ve endüstriyel ürünlerini bir başka ülkeye satma olayı.

 

Ziraat (Tarım) Terimi Olarak İhracat:

Bir malın veya değerin yürürlükteki İhracat Mevzuatı ile Gümrük Mevzuatına uygun şekilde yabancı müşterilere satılması, fiili teslimatının gerçekleştirilmesi ve Kambiyo Mevzuatı'na göre bedelinin (bedelsiz ihracat hariç) yurda getirilmesidir. Dışsatım

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Stagflasyon: 1- Bir ekonomide üretimin düştüğü ya da en azından artmadığı bir ortamda enflasyon yükseldiği zaman meydana gelen durumu ifade etmektedir. 2- Sürekli enflasyonun ve ticarette durgunluğun bir arada yaşandığı ekonomik durum.

    Arz: Belirli bir dönemde üreticilerin hangi fiyata olursa olsun satmak istedikleri ve satabilecekleri mal ve hizmet düzeyi.

    Açığa Satış İşlemi: Yatırımcının portföyünde bulunmayan bir varlığı başta fiyat düşme beklentisi olmak üzere çeşitli gerekçelerle satması, teslim zamanı geldiğinde ise söz konusu varlığı piyasadan alıp teslim etmesi işlemidir. (Short Selling)

    Özel Emir: Borsa Yönetim Kurulu'nca her hisse senedi için ayrı ayrı belirlenmiş olan "bir seferde girilebilecek işlem miktarı"nı aşan ve blok satış miktarından az miktarlı olan emirlerdir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü