Eğitim Sitesi

Hakem Olayı Nedir? Hakem Olayı Hakkında Kısaca Bilgi

Hakem Olayı Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Hakem Olayı:

Sıffin Savaşı'nda bir sonuç alınamayınca taraflar, iki taraftan da seçilecek birer hakemin kararına başvurmayı gerekli gördü.

Hz. Ali'nin hakemi Ebu Musa el-Eş'ari, Muaviye'nin hakemi ise Amr İbn-ül As oldu.

Hakemler Muaviye'nin entrikası sonucu onu halife seçti.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Sancak Sistemi: ● Osmanlı Devleti’nde kazaların bağlı olduğu yönetim birimlerine sancak adı verilirdi. ● Sancaklar, "sancak beyi" tarafından kanun ve nizamlara uygun olarak yönetilirdi. ● Sancak beyi sancağındaki tımarlı sipahileri yanına alarak bağlı bulunduğu beylerbeyinin komutasında orduya katılırdı. ● Ayrıca sancakta asayişi sağlar, suçlularla mücadele eder ve devlet adına bazı vergileri toplardı.

    Paşa: Osmanlı devletinde rütbesi albaydan büyük subaylara ve yüksek rütbeli sivillere verilen unvan. Aslı "Baş Ağa" dır. Bugün yalnız askerlere verilen ve general anlamında kullanılan unvan.

    Altı Ok: Cumhuriyet Halk Partisi'nin ve yeni Türkiye Cumhuriyeti'nin yönlendirici ilkelerini belirten simge. Bu altı ilke cumhuriyetçilik, milliyetçilik, halkçılık, devletçilik, laiklik ve inkılapçılıktır. CHP'nin 1931 Kurultayı'nda benimsenen altı ilke1937'de anayasaya alınmıştır.

    Ay Yılı (Kameri) Takvimi: İlk kez, İlkçağ Mezopotamya uygarlıklarından Sümerliler'ce oluşturulan, Babilliler tarafından geliştirilen takvimdir. 354 gün ve 12 aydır. Arap-İslam Devleti Halifesi, Hz. Ömer zamanında başlangıcı Hicret alınarak Hicri-Kamer Takvimi oluşturuldu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü