Eğitim Sitesi

Dügâh Nedir? Dügâh Hakkında Kısaca Bilgi

Dügâh Terimi Hakkında Bilgiler

Müzik-Dans Terimi Olarak Dügâh:

1- Türk müziğinde, dizeğin ikinci aralığındaki la sesi.

2- Türk müziğinde kullanılan bileşik (mürekkeb) bir makam.

 

    Benzer Müzik-Dans Terimleri

    Tampere Sistem: Tam ikili aralığın tam ortadan bölünüp burada bir önceki pest sesin diyezinin ve bir sonraki tiz sesin bemolünün bulunduğunu kabul eden sistemdir. Weremeister tarafından ortaya atılmış ve J.S. Bach tarafından geliştirilerek kullanılmıştır. Sağladığı bir takım olanaklar nedeniyle günümüze kadar çok sesli batı müziğinin öz sistemi olarak benimsenmiş ve kullanılmıştır. Tam aralıkların ikiye bölünmesiyle bir sekizli (gam) içerisinde birbirinden eşit uzaklıkta on iki ses meydana gelir. Bu sisteme tampere sistem denir. Eşit ya da iyi düzenlenmiş sistem.

    Menuetto: 17.Yüzyılda ortaya çıkmış. Fransa kaynaklı, üç zamanlı saray dansı. Adı "küçük" anlamına gelen menü sözcüğünden türemiştir. Ufak adımlarla oynanması bu adı gerektirmiştir. Müziği önce süitlerde yer almış, sonra sonat biçiminin bölümlerinden biri olmuş, yerini "scherzo" ya bırakıncaya kadar kullanılmıştır.

    Bitbaks (beatbox): Ağız, dil, dudak, gırtlak, dişler, ses vb. kullanarak, alet kullanmadan müzik ritimleri oluşturmak, müzik aletlerinin çıkardığı sesleri çıkarmaya çalışmak.

    Tone (İng.): Ses. Ton.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Müzik-Dans Terimleri Sözlüğü