Eğitim Sitesi

Dellal Nedir? Dellal Hakkında Kısaca Bilgi

Dellal Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Dellal:

Herhangi bir şeyi, olayı veya bir şeyin satılacağını halka duyurmak için çarşıda, pazarda yüksek sesle bağıran kimse, çağırtmaç.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Kamulaştırma: Kamu hizmetlerinin yürütülebilmesi için gerek duyulan taşınmazlara el konulması ile sınırlıdır. Ulusallaştırmadan temel farkı da budur.

    Arazi-i Öşriyye: İslam hukukuna göre, mülkiyet hakkı Müslümanlara verilen, özel mülkiyetteki bağ, bahçe özelliğine sahip, verimli bölgelerde 60 dekarı, kıraç alanlarda 150 dekarı aşmayan büyüklükteki (bir çiftlik= bir yılda bir çift öküz ile işlenebilen toprak genişliği) topraktır. Bu topraktan elde edilen ürün üzerinden yaklaşık 1/10 oranında şeri vergi alınırdı.

    İl: 1. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde "İl" sözcüğü, devleti ifade etmek için kullanılmıştır. 2. İlk Türk Devletlerinde aile sosyal hayatın en küçük birimiydi. Birbirini oluşturan yapılar sırasıyla; Oğuş (aile) > urug (aileler birliği, sülale) > boy-budun (millet) > il (devlet) yani boy-budunların oluşturduğu yapıya il (devlet) denirdi. 3. Merkezi yönetimin, taşra birimlerinin en büyüğüdür. Bağımsız hukuksal varlığı ve tüzel kişiliği yoktur. Tüzel kişiliğe sahip İl Özel İdaresi aracılığıyla yerinden yönetim birimi özelliği taşır. Mülki amirleri valilerdir. İller ilçelere, ilçeler bucaklara ve köylere ayrılmıştır.

    Gulâmhâne: Selçuklu Devletinde savaşta tutsak edilen gayrimüslim çocukların eğitilmeleri; edep, haya ve İslami olarak kendilerini geliştirme bakımından kurulan, ilk olarak başkent olmak üzere, öteki büyük şehirlerde kurulan özel okulu.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü