Eğitim Sitesi

Daralma Nedir? Daralma Hakkında Kısaca Bilgi

Daralma Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Daralma:

Genel ekonomik faaliyette uzunca bir süre devam eden önemli gerileme.

 

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Daralma:

Son hecesi "a-e" geniş seslileriyle biten kelimelere "-yor" eki getirildiğinde bu geniş sesler daralarak(ı,i,u,ü) ye dönüşür. Buna ünlü daralması denir. Örnek : Anlayor değil anlıyor.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Ekonomik İndikatör: Bir devletin, istikrar ve ekonomik büyüme üzerine açıkladığı istitatistiki bilgilerdir. İşsizlik Oranı, GSYIH, Perakende Satışlar.

    Enflasyon Risk Primi: Enflasyonun, beklenen enflasyonun üzerinde gerçekleşmesi halinde oluşacak kaybı telafi etmek amacıyla reel faize eklenen risk primini ifade etmektedir. Diğer bir ifadeyle, nominal faiz oranı; reel faiz oranı, enflasyon beklentisi ve enflasyon risk primini içermektedir. Bu risk primi enflasyonda dalgalanmaların yaşandığı, belirsizliklerin olduğu ülkelerde söz konusu olmaktadır. (Inflation Risk Premium)

    Fiyat Endeksleri: Hisse senetlerinin fiyatlarındaki değişimleri dikkate alarak hesaplanan endekslerdir.

    Devalüasyon: Sabit kur rejiminde, ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin azalmasını ifade eder. Örneğin, bir Türk lirasının bir ABD doları karşısındaki değerinin 2,0 TL’den 2,2 TL’ye düşmesi, Türk lirasının ABD doları karşısında %10 değer kaybetmesi (ABD dolarının değer kazanması) anlamındadır. (Devaluation)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü