Eğitim Sitesi

Devalüasyon Nedir? Devalüasyon Hakkında Kısaca Bilgi

Devalüasyon Terimi Hakkında Bilgiler

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Devalüasyon:

Sabit kur rejiminde, ulusal paranın yabancı paralar karşısındaki değerinin azalmasını ifade eder. Örneğin, bir Türk lirasının bir ABD doları karşısındaki değerinin 2,0 TL’den 2,2 TL’ye düşmesi, Türk lirasının ABD doları karşısında %10 değer kaybetmesi (ABD dolarının değer kazanması) anlamındadır. (Devaluation)

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Devalüasyon:

1-Bir devletin ulusal parasının yabancı paralar ve altın karşısında değerinin düşürülmesidir. Yüksek enflasyon yaşayan devletlerin dış borçlarının artması sonucu, ulusal paranın değeri resmi olarak düşürülür. Bu değer düşürme işleminde IMF, Dünya Bankası gibi uluslar arası finans kuruluşlarının zorlamasının etkisi büyüktür.

2- Ulusal para değerinin, altına ya da dövize göre düşürülmesi. Değer düşürümü.

3- Enflasyon sonucunda mal veya hizmete olan ihtiyacı gidermek için ülke ithalata yönelir. Bu durumda tıkanan ihracatın (dış satım) arttırılması için paranın değerinin altın ve döviz karşısında düşürülür. Devalüasyon, ülke parasının yaşadığı bu ani değer yitimidir.

 

Tarih Terimi Olarak Devalüasyon:

Paranın değerinin düşürülmesi. Tağşiş.

 

İnkılâp Tarihi ve Atatürkçülük Terimi Olarak Devalüasyon:

Para değerinin, altın ve yabancı bir paraya göre, düşürülmesi.

 

Coğrafya Terimi Olarak Devalüasyon:

Sabit kur sistemlerinde ödemeler dengesi açık veren bir devletin resmi para biriminin dış satın alma gücünün, diğer ülke dövizleri karşısında hükümetçe alınan bir kararla değer kaybettirilmesidir.

 

Çağdaş Türk ve Dünya Tarihi Terimi Olarak Devalüasyon:

Bir ülkenin para birimi değerinin, diğer ülkelerin para birimi değerine oranla düşmesi ve bu durumu düzeltmek için devlet tarafından yapılan müdahale. Devalüasyon özellikle sabit kur sistemi için geçerlidir. Bu sistemde yerli paranın yabancı paralar karşısındaki değeri hükûmet tarafından belirlenir ve devalüasyonda hükûmet kararıyla ve aniden yapılır.

 

    Benzer Ekonomi, Bankacılık Terimleri

    Stok: Bir şirketin varlıkları üzerindeki mülkiyet payı.

    Tutsat (İpotek) Kredileri (Mortgage): Banka veya benzer bir finans kuruluşu tarafından konut, arsa gibi taşınmaz mallar üzerinden gerçekleştirilecek ipotek karşılığında uzun vadeli konut kredilerinin kullandırılmasını öngören bir tür gayrimenkul finansman sistemini ifade etmektedir. Bu sistemde kişiler talep ettikleri taşınmaz mal için belirli bir peşinat ödemekte, geri kalan tutar ise finans kuruluşu tarafından ödünç verilerek karşılanmaktadır. Söz konusu finans kuruluşu, ödünç verdiği tutar (kredi) geri ödenene dek, taşınmaz mala el koyabilme yetkisini sahiptir. Borcun geri ödemesi önceden belirlenmiş ödeme serisine uyarak sabit veya değişken faizle gerçekleştirilebilmektedir. Finansal kuruluşlar kullandırdıkları tutsat (mortgage) kredilerini teminat göstererek tahvil ihraç edebilmekte ve borçlanabilmektedir.

    Teftiş Kurulu: Bankanın günlük faaliyetlerini, iç kontrol biriminin denetim kapsamını ve bunlar dışında banka üst yönetiminin ihtiyaçları doğrultusunda belirleyeceği konuları denetlemekle görevli birim.

    Çıpa: Ekonomik karar alma süreçlerinde referans olarak alınan büyüklükleri ifade etmek için kullanılır. Örneğin kur çıpası kavramı, bir merkez bankasının kur için belirli taahhütleri sonrasında, diğer ekonomik birimlerin de bu taahhüte güven duyması ile birlikte, alınan ekonomik kararlarda kurdaki değişimlerin esas alınması ve fiyat, ücret artışı, yatırım gibi kararlarının kur politikası çerçevesinde şekillenmesini ifade eder. Bu tür bir çıpaya (politikaya) güvenin olmaması halinde, seçilen büyüklükler bu özelliklerini kaybederler. Parasal büyüklükler, faiz oranları, enflasyon, büyüme oranları çıpa” olarak kullanılan büyüklüklerdir. Özellikle son yıllarda, kur ve faiz oranı gibi büyüklüklerin çıpa olarak kullanımında ortaya çıkan güçlükler, enflasyonun bu amaçla kullanımını yaygınlaştırmıştır. (Nominal Anchor)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Ekonomi, Bankacılık Terimleri Sözlüğü