Eğitim Sitesi

Çözümleme Nedir? Çözümleme Hakkında Kısaca Bilgi

Çözümleme Terimi Hakkında Bilgiler

Sunuculuk-Televizyonculuk Terimi Olarak Çözümleme:

Seslendirilecek metnin sesli okunarak, durak ve vurgu yerlerinin belirlenmesi ile anlam ve biçim özelliklerini açığa çıkarmak amacıyla analiz etme.

 

Matematik-Geometri Terimi Olarak Çözümleme:

Bir sayı, kendi basamağındaki rakamın basamak değeri ile çarpılıp toplanması ile bulunur. Örnek : a,b,c birer rakam olmak üzere, ab=10a+b {ab iki basamaklı sayı} veya abc=100a+10b+c {abc üç basamaklı bir sayı}

 

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Çözümleme:

Bir teleskobun daha fazla ayrıntıyı gösterebilme yeteneğine denir. Çözümleme ne kadar yüksekse, teleskop o kadar ince ayrıntı verir.

 

Sanat Terimi Olarak Çözümleme:

Bir şeyi soyutlama veya parçalara ayırma süreci.

 

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Çözümleme:

Bileşik olanı ayırarak çözmek. Bir bütünü parçalara ayırmak.

 

Ekonomi, Bankacılık Terimi Olarak Çözümleme:

Bir finansal kuruluşun faaliyetlerini sürdürebilmesi için gerekli sermayeye artık sahip olmadığının ilgili otoritelerce tespit edilmesi neticesinde, finansal kuruluşun tasfiye edilmesi veya faaliyetlerine devam edebilmesi için ihtiyaç duyduğu sermaye yapısına tekrar kavuşturulması amacıyla özel bir müdahaleye tabi tutulmasıdır. (Resolution)

 

    Benzer Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri

    Es Yeri: Konuşmada, anlamın gerektirdiği biçimde kelimeler arasındaki ses kesintisi.

    Haber Atlatmak: Başka habercilerin gözden kaçırdığı, haber değeri taşıyan bir konunun haber haline getirilmesi ve yayınlanması.

    İşveren Kurum/Kuruluş: 1. Bir işin/projenin gerçekleştirilmesi için gereken örgüt ve finansman olanağını sağlayarak, projeyi gerçekleştirecek seslendirme oyuncusu ve teknik ekiple iş sözleşmesi yapan ve bu kişileri, ücret karşılığı çalıştıran gerçek ya da tüzel kişiler. 2. Bir işin/projenin gerçekleştirilmesi için gereken bütün olanakları, istihdam ve finansmanı sağlayarak, projeyi gerçekleştirecek figüran ile iş sözleşmesi yapan ve bu kişileri, ücret karşılığı çalıştıran gerçek ya da tüzel kişi, kurum ya da kuruluşlar.

    Portfolyo: Sunucunun bireysel ve mesleki başarılarını, gelişimini, yeteneğini ortaya koymak ve kendini sunmak, tanıtmak amacıyla oluşturduğu yazılı, işitsel, görsel dokümanlar.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sunuculuk-Televizyonculuk Terimleri Sözlüğü