Eğitim Sitesi

Ay Tutulması Nedir? Ay Tutulması Hakkında Kısaca Bilgi

Ay Tutulması Terimi Hakkında Bilgiler

Uzay ve Astronomi Terimi Olarak Ay Tutulması:

Ay, Dünya etrafındaki yörüngesinde dolanırken uygun koşullar sağlandığında, Dünya'nın arkasında kalır ve Güneş ışınları Dünya'nın engellemesi nedeniyle Ay yüzeyine düşemez. Bu durumda karanlıkta kalan Ay kısa süreli de olsa Dünya'dan görülemez olur. Bu olaya ay tutulması adı verilir. Ay tutulmaları ancak dolunay evrelerinde olabilir.

 

Coğrafya Terimi Olarak Ay Tutulması:

Dünya, Güneş ile Ay arasına girerek, Ay'ın bütününü veya bir bölümünü gölgelerse ay tutulması meydana gelir.

 

    Benzer Uzay ve Astronomi Terimleri

    Kozmik Işınım: Yıldızlardan, öteki gökcisimlerinden ve süpernova patlaması gibi patlamalardan uzaya saçılan ve yeryüzüne ulaşabilen ışınım ve madde.

    Düğümler Çizgisi: İniş ve çıkış düğümlerini birleştiren doğru.

    Gün Dönümü: Gecelerin uzamadan kısalmaya (22 Aralık), ya da kısalmadan uzamaya (22 Haziran) dönmesi olayı bu dönmenin olduğu tarih.

    Ortalama Güneş Günü: Ortalama güneşin gözlem yerinin öğlen çemberinden art arda iki alt geçişi arasında geçen süreye bir ortalama güneş günü denir. Ortalama güneşin sahip olduğu özelliklere göre ortalama gün süresi sabittir ve 24 ortalama güneş saatine eşittir. 24 saat = 1440 dakika = 86400 saniye. Günlük yaşantımız tamamen ortalama güneş zamanına göre düzenlenmiş ve kullanılan saatler ortalama güneş zamanına göre çalışmaktadır. Bu nedenle günlük hayatta gün deyince ortalama güneş gününü, zaman deyince de ortalama güneş zamanını kastetmiş oluruz.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Uzay ve Astronomi Terimleri Sözlüğü