Eğitim Sitesi

Apriori Nedir? Apriori Hakkında Kısaca Bilgi

Apriori Terimi Hakkında Bilgiler

Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimi Olarak Apriori:

Deney öncesi. Başlangıçtan beri zihinde var olduğu savunulan bilginin niteliği. Hiçbir deneye dayanmadan ve sadece akıl yardımıyla elde edilen bilgi.(Alman düşünürü Kant'a göre bilgi edinmemizi sağlayan akıl kalıpları olan kategoriler aprioridir.)

 

    Benzer Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri

    İlinti: Bir şeyin özünü oluşturmayan nitelikler.

    Cemiyet: İşbölümü amacıyla bir araya gelmiş, mesafeli ilişkilerin bulunduğu insan grupları. Dernek, kuruluş, topluluk.

    Felsefe Açısından Ahlak: İnsan davranışlarını iyi ya da kötü olarak nitelendiren yaptırım gücünü ağırlıklı olarak bireyin vicdanından alan kurallara ahlak denir. Ahlak felsefesi (etik) ise ahlak alanını yöneten değerlerin neler olduğunu, özünü ve temellerini araştıran ahlaki eylemlerin ölçütlerini koyan özel bir felsefe alanıdır.

    Köle Ahlakı: Nietzsche'nin, acıma, alçak gönüllülük, sabır, korku, büyük olan her şeye karşı güvensizlik gibi özellikler taşıyan yaşama tutumuna verdiği ad. Karşıtı bk. efendi ahlakı. Ahlakın bir yorum olduğunu dile getiren Nietzsche, kendi yorumuyla ahlakı ikiye ayırır: Efendi ve Köle Ahlakı. Nietzsche'ye göre efendi ahlakı; genel kabul gören “iyi” ve “kötü” kavramlarını sorgulayabilir, kendi değerlerini yaratabilir bir ahlaktır. Bu ahlaka sahip insanları “üst insan” olarak tanımlar. Köle ahlakı ise insanın yaşamındaki sürekliliği sağlayacak kabulleri oluşturur. Efendi ahlakına göre iyi bir durum, köle ahlakınca yanlış görülebilir fakat köle ahlakı buna ses edemez çünkü köle ahlakının varlığı efendi ahlakının varlığı ile oluşur.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji, Mantık Terimleri Sözlüğü