Eğitim Sitesi

Anahtar ışık Nedir? Anahtar ışık Hakkında Kısaca Bilgi

Anahtar ışık Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Anahtar ışık:

Konuyu aydınlatan ana ışık kaynağı. Genellikle noktasal ışık veren sert ışık kaynağıdır ve keskin gölge oluşturur.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Ayna Kilitleme: Bu özellik ile bazı refleks fotoğraf makinelerinde pozlama anından önce aynanın yukarıya kaldırılıp kilitlenmesi ile aynanın hareketinden kaynaklanan titreme ihtimali azaltılmaktadır. Güçlü teleobjektifler ile düşük pozlama sürelerinde (saniyenin 1/4'ünden 1/15'ine kadar) kullanılmaktadır.

    Az geliştirme: Geliştirme işlemi sırasında sıcaklığın yetersiz olmasından ya da sürenin kısa tutulmasından kaynaklanan durum. Bu durumda görüntü yoğunluğu ve kontrastı azalır. (under-development)

    B Ayarı: Uzun pozlarda, makine perdesinin ya da obtüratörünün istenilen süre için açık kalmasını sağlayan kilitleme sistemi.

    Frame Rate: Bir video kameranın saniyede yapmış olduğu çekim oranını ifade eder. Normalde iyi bir video görüntüsü saniyede en az 24 kare çekim yapar. Fakat bu günlerde bazı kameraların video çekimleri saniyede 9 veya 15 kare şeklinde de olabilmektedir. Bunlar düşük çözünürlüklü olduklarından göz bunu pek algılayamamaktadır. Genelde bu özellik 9 fps, 15fps, 24fps, 30fps şeklinde karşımıza çıkar. Bunun açılımı mesela 24 frame per second yani saniyede akım hızı 24 kareden oluşur şeklindedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü