Eğitim Sitesi

B Ayarı Nedir? B Ayarı Hakkında Kısaca Bilgi

B Ayarı Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak B Ayarı:

Uzun pozlarda, makine perdesinin ya da obtüratörünün istenilen süre için açık kalmasını sağlayan kilitleme sistemi.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Örtücü (Enstantane) Hızı Öncelikli Çekim (TV): Bazen yapılacak çekimin özelliği nedeniyle örtücü hızının belirlenmesi önem kazanır. Fotoğraf makinesi bu durumlarda örtücü hızı öncelikli konuma getirilerek, fotoğrafçının öncelikle örtücü hızını ayarlaması sağlanır ve makine bu hıza göre uygun diyafram açıklığını otomatik olarak verir.

    Kırpma: Bir görüntünün istenmeyen bölümlerinin agrandisörde büyütülüp çerçeve dışına atılması. / Fotoğraf çekme aşamasında makinenin görüş açısının ayarlanarak görüntünün istenilmeyen bölümlerinin çerçeve dışında bırakılması. / Sayısal bir görüntünün bilgisayar ekranında gereksiz kısımlarının dışlanarak yeniden çerçevelenmesi.

    Kadraj: Çerçeveye alınan bir görüntüye dahil edilen unsurların tümünü ifade eder. Kadraja fotoğraf çekilirken vizörden bakarak karar verilebileceği gibi, çekilmiş bir fotoğraf da daha sonra farklı şekilde kadrajlanabilir.

    Odak Düzlemi Örtücü: Odak düzleminin hemen önünde yer alan ve film yüzeyini tarayarak görüntünün oluşmasını sağlayan örtücü türü.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü