Eğitim Sitesi

Frame Rate Nedir? Frame Rate Hakkında Kısaca Bilgi

Frame Rate Terimi Hakkında Bilgiler

Fotoğrafçılık Terimi Olarak Frame Rate:

Bir video kameranın saniyede yapmış olduğu çekim oranını ifade eder. Normalde iyi bir video görüntüsü saniyede en az 24 kare çekim yapar. Fakat bu günlerde bazı kameraların video çekimleri saniyede 9 veya 15 kare şeklinde de olabilmektedir. Bunlar düşük çözünürlüklü olduklarından göz bunu pek algılayamamaktadır. Genelde bu özellik 9 fps, 15fps, 24fps, 30fps şeklinde karşımıza çıkar. Bunun açılımı mesela 24 frame per second yani saniyede akım hızı 24 kareden oluşur şeklindedir.

 

    Benzer Fotoğrafçılık Terimleri

    Plan: Genel plan, yakın plan, dik ve yatay plan, değişik bakış açılı olarak çeşitlendirilebilecek, fotoğrafı çekilen nesnenin kadrajda konumlandırılması durumu.

    USB bellek: Enerjisini ve veri aktarmayı USB bağlantısı ile gerçekleştiren küçük boyutlu veri taşıma gereci. Sığaları marka ve modele göre değişiklik göstermekle birlikte 2 Tb gibi yüksek sığaya sahip olanları da vardır.

    Arka ışık: Fotoğraf makinesine doğru, konuya arkadan gelen doğal ya da yapay ışık.

    Deklanşör: 1- Örtücünün açılıp kapanmasını sağlayarak fotoğrafın çekilmesini sağlayan düğme. Bu düğmeye yarım basmak ve tam basmak gibi iki konum vardır. Düğmeye yarım basıldığında, eğer otomatik netleme yapan bir makineniz varsa çekmeye çalıştığınız sahneyi mesafeye göre net hale getirir. Bu konumdayken basmaya devam ettiğinizde ise fotoğrafı çeker. 2- Fotoğraf makinelerinde örtücü (obtüratör) olarak adlandırılan ve fotoğrafın çekilmesi amacıyla görüntü sensörüne görüntünün gelmesini sağlayan perdeyi çalıştıran düğmedir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Fotoğrafçılık Terimleri Sözlüğü