Eğitim Sitesi

Ad Çekimi Nedir? Ad Çekimi Hakkında Kısaca Bilgi

Ad Çekimi Terimi Hakkında Bilgiler

Türkçe-Dil Bilgisi Terimi Olarak Ad Çekimi:

Bir adın hâl (durum) ekleriyle girdiği çekim.

 

    Benzer Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri

    Monografi: Bir kimsenin hayatını, eserlerini geniş olarak inceleyen eserlere monografi denir. Biyografilerde bir çok sanatçı, bilim adamı değişik yönleriyle ele alınırken, monografilerde sadece bir kişi geniş olarak incelenir.

    Asıl anlam: Bir kelimenin karşıladığı ilk kavram, ana kavram: ayak kelimesinin asıl anlamı "insan ve hayvanda yürüme organı"dır. Bu kelimenin masa ayağı, sandalye ayağı örneklerinde olduğu gibi herhangi bir nesnenin ayağı, bir ırmağın ayağı veya "halk şiirindeki kafiye" anlamlarını kazanması, anlam dallanması yoluyla sonradan oluşmuş yan anlamlardır. Bunun gibi yol kelimesinin asıl anlamı "üzerinde yürünen veya üzerinden geçilen yer"dir. "Usul, metod" anlamı ise sonradan oluşmuştur.

    Eğretileme (İstiare): Arapça bir sözcük olup "bir şeyi iğreti, ödünç alma" anlamındadır. Ya benzeyenle ya da benzetilenle yapılan benzetmedir. Örnek : Aslan gibi güçlü bir adamdı. (benzetme) Soruyu doğru yanıtlayınca "Aslan be!" dedi. (eğretileme)

    Bağlı Cümleler: Ve, veya, ama, da, fakat, halbuki, lakin, meğer vb. bağlaçlardan biri ile birbirine bağlanmış olan ve aralarındaki anlam ilişkisi de bu bağlaçlarla sağlanan bağımsız cümlelerden oluşmuş cümleler: Doktor kendisiyle konuşmak isteyenlerin bulunduğunu anlamıştı; fakat bunları görmemezlikten geldi. (T: Buğra, Küçük Ağa, s.127)

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Türkçe-Dil Bilgisi Terimleri Sözlüğü