Eğitim Sitesi

Sfumato Tekniği Nedir? Sfumato Tekniği Hakkında Kısaca Bilgi

Sfumato Tekniği Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Sfumato Tekniği:

Resim ya da çizimde, renk ve tonlar arasında yumuşak geçişleri sağlayan gölgeleme yöntemi. İlk kez Leonardo da Vinci tarafından uygulanan bu yöntem, çoğu kez aydınlık alanlardan karanlık alanlara geçişlerde kullanılır. Bu tekniğin geliştirilmesiyle 15. yüzyılın keskin dış çizgili biçimleri belli bir yumuşaklık kazanmıştır.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Pano: Dekor ya da resim yapmak için kullanılan etrafı çerçeveli düz yüzeyler. Üzerine tanıtma ya da açıklama kâğıtları tutturulmak üzere hazırlanmış olan levha. Mimarlıkta ve dekorasyonda çevresi silmeli bir çerçeveyle sınırlanmış yüzeylere verilen ad.

    Dekolaj: Duvarlara üst üste yapıştırılmış afiş ya da benzerlerinden koparılan parçalarla yapılmış bir tür kolaj. İlk kez 1950′lerde alman sanatçı Wolf Vostell (d. 1932) bu türde çalışmalar yapmış, ayrıca Fransa'da afişçiler de bu tekniği uygulamıştır.

    Dekoratif: Dekor olarak kullanılan, süslemeye yarayan, süsleyici, tezyini.

    Hatayi: Türk bezeme sanatlarında çok sık kullanılan stilize çiçek örgüsü. Genellikle dikine alınmış kesitler hâlinde, ince kıvrımlarla birbirine bağlanarak madalyonlar içinde bu stilize çiçekler, çoğu kez rumi, bulut, yaprak vb. örgelerle birlikte bir kompozisyon oluşturur. Osmanlı döneminde taş, ahşap, dokuma ve seramik gibi çok çeşitli malzeme yüzeylerine değişik tekniklerle uygulanmış, tezhip ve cilt sanatında da kullanılmıştır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü