Eğitim Sitesi

Hatayi Nedir? Hatayi Hakkında Kısaca Bilgi

Hatayi Terimi Hakkında Bilgiler

Sanat Terimi Olarak Hatayi:

Türk bezeme sanatlarında çok sık kullanılan stilize çiçek örgüsü. Genellikle dikine alınmış kesitler hâlinde, ince kıvrımlarla birbirine bağlanarak madalyonlar içinde bu stilize çiçekler, çoğu kez rumi, bulut, yaprak vb. örgelerle birlikte bir kompozisyon oluşturur. Osmanlı döneminde taş, ahşap, dokuma ve seramik gibi çok çeşitli malzeme yüzeylerine değişik tekniklerle uygulanmış, tezhip ve cilt sanatında da kullanılmıştır.

 

Yapı-Dekorasyon Terimi Olarak Hatayi:

İnce kıvrımlarla birbirine bağlanan madalyonlar içinde toplanan üsluplaştırılmış çiçek ve yapraklardan meydana gelen, kıvrıkdallı Türk süslemesi.

 

    Benzer Sanat Terimleri

    Aksan: Resimde istenen kısmı, ışık, çizgi ve renk yardımıyla diğer kısımlara göre daha fazla belirtmek.

    Arkaik: 1. Güzel sanatlarda klasik çağ öncesinden kalan eserlere verilen ad. 2. Yapıldığı tarihten daha eski zamanların işine benzeyen eserler anlamına gelir. 3. Bir sanat üslubunun olgunluk döneminden önce geçirdiği aşama evresine verilen ad.

    Neoklasizm: Yeni Klasisizm

    Mozaik: 1. Mimari yapıların yer, duvar ve kubbelerine, sıva yaşken küp şeklinde küçük renkli cam ya da taş parçalarının, bir yüzleri dışarıda kalacak şekilde, yan yana gömülerek yapılan resim tekniği. 2. Türlü renklerde, küçük küp biçiminde mermer, taş veya pişmiş toprak parçalarının yan yana getirilmesiyle yapılan resim ve bezeme işi. 3. Taban, duvar ya da kubbelere sıvanan harç üzerine kare prizma biçiminde renkli taş parçalarının yan yana sokulmasıyla yapılan resim tekniği.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Sanat Terimleri Sözlüğü