Eğitim Sitesi

P Dalgası Nedir? P Dalgası Hakkında Kısaca Bilgi

P Dalgası Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak P Dalgası:

Öncül dalga demektir. Yeryüzüne paralel salınımlar oluştururlar yani boyuna dalgalardır. Hızı en büyük olan dalgalardır. Deprem kaydeden cihazlara ilk ulaşan dalgalardır. Yıkım etkisi düşüktür.(Yerin altında olduğundan)Katı kaya kütleleri içinde, Sıvıda ve havada olmak üzere bütün ortamlarda ilerleyebilir.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    İber Yarımadası: İber Yarımadası (İberya), Avrupa kıtasının Akdeniz'e uzanan üç yarımadasından biridir. İspanya ve Portekiz devletleri İber Yarımadasında yer almaktadır. Yarımadanın en güneyinde yer alan Cebelitarık İngiltere'nin idaresindedir.

    Transgresyon: Transgresyon diğer bir adıyla deniz ilerlemesi, jeolojik zaman içerisinde iklim veya tektonik hareketler sonucunda denizin karalara doğru ilerlemesidir.

    Gel-Git: Ay'ın ve Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'daki su kütlelerinin alçalması ve yükselmesi olayıdır. Ancak Ay, Dünya'ya en yakın gök cismi olduğundan gel git olayında daha etkilidir. Bir yerdeki gel-git, gün içinde 2 kabarma 2 çekilme biçiminde 6 saatte bir gerçekleşir. Bu seviye değişmelerinde her gün bir önceki güne göre 50 dakikalık bir gecikme olur. Çünkü ay, Dünya'nın çevresindeki dönüşünü 24 saat 50 dakikada tamamlamaktadır.

    Nüfus: Yeryüzünde, sınırları belli geniş ya da küçük bir bölgede belirli bir dönemdeki insanların toplam sayısına nüfus denir.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü