Eğitim Sitesi

Gel-Git Nedir? Gel-Git Hakkında Kısaca Bilgi

Gel-Git Terimi Hakkında Bilgiler

Coğrafya Terimi Olarak Gel-Git:

Ay'ın ve Güneş'in çekim gücünün etkisiyle Dünya'daki su kütlelerinin alçalması ve yükselmesi olayıdır. Ancak Ay, Dünya'ya en yakın gök cismi olduğundan gel git olayında daha etkilidir. Bir yerdeki gel-git, gün içinde 2 kabarma 2 çekilme biçiminde 6 saatte bir gerçekleşir. Bu seviye değişmelerinde her gün bir önceki güne göre 50 dakikalık bir gecikme olur. Çünkü ay, Dünya'nın çevresindeki dönüşünü 24 saat 50 dakikada tamamlamaktadır.

 

Denizcilik Terimi Olarak Gel-Git:

Güneş ve ayın dünya üzerindeki çekimlerinin etkisi ile suların alçalıp yükselmesi.

 

    Benzer Coğrafya Terimleri

    Heyelan: Toprağın, taşların ve tabakaların bulundukları yerlerden aşağılara doğru kayması ya da düşmesine toprak kayması ve göçmesi denir. Ülkemizde bu olayların tümüne birden heyelan adı verilir. Yerçekimi, yamaç zemin yapısı, eğim ve yağış koşulları heyelana neden olan etmenlerdir. Özellikle eğimli yamaçlar boyunca gevşek bir kütlenin veya killi bir tabaka üzerinde bulunan bir kütlenin topyekün kaymasıdır.

    Benioff Zonu: Derin deniz hendeklerinden manto içine sarkan eğimli deprem zonu (Hugo Benioff, Amerikalı jeofizikçi).

    Enerji Korunması: İnşaat yasaları, toprak kullanım yönetmelikleri, ulaşım politikası ve alternatif enerjik kaynaklarıyla ilgili olarak enerji kaynaklarının denetimli kullanımı.

    Fay Atımı: Fay çizgisi boyunca hareket eden kütlelerin birbirlerine göre kayma miktarları. Örnek olarak fayın yatay atımı 20 m denildiğinde, kırılma sonucunda kütlenin birisinin diğerine göre 20 m yatay yönde yer değiştirmiş olduğu anlaşılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Coğrafya Terimleri Sözlüğü