Eğitim Sitesi

Oportünizm Nedir? Oportünizm Hakkında Kısaca Bilgi

Oportünizm Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Oportünizm:

Güç durumlar karşısında, davranışlarını ahlak ilkelerine ya da düzenli bir düşünceye göre değil, kişisel çıkarlarına en uygun düşecek biçimde ayarlayan tutum.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İcraat: Yapılan işler, çalışmalar, uygulamalar. Çalışma sonuçları.

    Veraset Sistemi: 1. Devletin başına geçecek şehzadenin, yani tahtın varisinin belirlenmesinin kurala bağlanmasıdır. (Örnek: Babadan oğula, Ekber-Erşet vs.) 2. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın ölümünden sonra tahta kimin geçeceği hususunda belirli bir sistem yoktur. Devlet, Kağan'ın ailesinin ortak malı olarak kabul edildiğinden, Kağan'ın erkek çocuklarından herhangi birinin tahta talip olması veya tahtı ele geçirmek için diğer kardeşleri ile mücadeleye girişmesi sık yaşanan durumlardan biriydi. Belirli bir devlet teşkilatı oluşturan Mete’den sonra bile, İmparatorluk kardeşler arasında Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu durum, Türk devletlerinin kısa sürede bölünmesine ve gücünün zayıflayarak yıkılmasına neden olmuştur.

    Beyt-ül Mal: İslam devletlerinde devlet hazinesidir. Arap-İslam Devleti'nin kuruluşundan Osmanlı Devleti'nin yıkılışına dek bu ad kullanılmıştır.Beyt-ül Mal'ın en önemli gelir kaynakları şunlardır: 1. Müslümanlar'dan alınan vergiler (Aşar, Ağnam vb.) 2. Müslüman olmayanlardan (Zimni) alınan vergiler (Haraç, Cizye vb.) 3. Maden, orman, tuzla kiraları. 4. Gümrük (Baç) vergileri. 5. Savaş ganimetleri (1/40'ı Sultana, 1/5'i Hazineye) 6. Bağlı devletlerle beyliklerin yıllık vergileri ve gönderilen armağanlar.

    Fakih: 1-İslam hukukçusu, hukuk bilgini. 2-Fıkıh bilimlerinde hüküm verme yetkisi olan kişi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü