Eğitim Sitesi

Beyt-ül Mal Nedir? Beyt-ül Mal Hakkında Kısaca Bilgi

Beyt-ül Mal Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Beyt-ül Mal:

İslam devletlerinde devlet hazinesidir. Arap-İslam Devleti'nin kuruluşundan Osmanlı Devleti'nin yıkılışına dek bu ad kullanılmıştır.Beyt-ül Mal'ın en önemli gelir kaynakları şunlardır:
1. Müslümanlar'dan alınan vergiler (Aşar, Ağnam vb.)
2. Müslüman olmayanlardan (Zimni) alınan vergiler (Haraç, Cizye vb.)
3. Maden, orman, tuzla kiraları.
4. Gümrük (Baç) vergileri.
5. Savaş ganimetleri (1/40'ı Sultana, 1/5'i Hazineye)
6. Bağlı devletlerle beyliklerin yıllık vergileri ve gönderilen armağanlar.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    Annales Okulu: İsmini tarih bilimine toplum bilimleri yöntemlerini uygulaması ile duyurmuştur. Sosyoloji, ekonomi, sosyal psikoloji ve antropoloji gibi çeşitli toplum bilimleri ile iş birliğini sağlayacak bir tarih yaklaşımı geliştirmek üzere 1929 yılında Strasbourg Üniversitesi'nde kurulmuştur.

    İtilaf (Anlaşma) Devletleri: 1907 Yılında Reval'de imzalanan bir anlaşma ile sömürge ve çıkar alanlarını Almanya'ya karşı korumak ve yeni çıkarlar sağlamak amacıyla kurulan emperyalist devletler bloğudur. Bu blokta önce İngiltere, Fransa ve Çarlık Rusya'sı yer almış sonra bu bloğa Japonya, İtalya, ABD gibi devletler katılmıştır. I. Dünya Savaşı'nı kazanmakla birlikte rakiplerini tasfiye edememiş ve özellikle II. Dünya Savaşı'ndan sonra sömürgeleri olan toplumların bağımsızlığını kabul ederek serbest ticaret sayesinde pazar alanlarını diğer emperyalist devlerlerle paylaşmak zorunda kalmış ve süreç içerisinde kendiliğinden tasfiye olmuştur.

    Azeri: Azerbaycanlı Türk.

    Ergenekon Destanı: Türkler'in en tanınmış, en yaygın destanlarından biridir. İslamiyet öncesi Türk edebiyatının en önemli örneklerinden biridir. Ergenekon Destanı'nda bir savaşta soyları kırılan Göktürkler'in korunaklı bir yer olan Ergenekon'a sığınmaları, burada 400 yıl yaşadıktan sonra çoğalıp dünyaya yayılışlarının öyküsü anlatılır.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü