Eğitim Sitesi

Veraset Sistemi Nedir? Veraset Sistemi Hakkında Kısaca Bilgi

Veraset Sistemi Terimi Hakkında Bilgiler

Tarih Terimi Olarak Veraset Sistemi:

1. Devletin başına geçecek şehzadenin, yani tahtın varisinin belirlenmesinin kurala bağlanmasıdır. (Örnek: Babadan oğula, Ekber-Erşet vs.)

2. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde Kağan'ın ölümünden sonra tahta kimin geçeceği hususunda belirli bir sistem yoktur. Devlet, Kağan'ın ailesinin ortak malı olarak kabul edildiğinden, Kağan'ın erkek çocuklarından herhangi birinin tahta talip olması veya tahtı ele geçirmek için diğer kardeşleri ile mücadeleye girişmesi sık yaşanan durumlardan biriydi. Belirli bir devlet teşkilatı oluşturan Mete’den sonra bile, İmparatorluk kardeşler arasında Doğu ve Batı olmak üzere ikiye ayrılmıştır. Bu durum, Türk devletlerinin kısa sürede bölünmesine ve gücünün zayıflayarak yıkılmasına neden olmuştur.

 

    Benzer Tarih Terimleri

    İnhitat: Son bulma, yıkılıp dağılma, çökme, gerileme. (İnhitat devri: Gerileme Devri).

    Mevlevilik: Mevlana Celalettin Rumi'nin oğlu sultan Velet tarafından, Mevlana'nın ölü-münden sonra, XIII. yüzyıl-da Konya'da kurulan, temeli Mevlana'nın görüşle-rine dayanan, evreni tanrı-nın bir belirtisi sayan, varlığın birliği ilkesini benimseyen, insanı evrenin özü olarak gören, müzikli, rakslı tören-lerle tanrıya ulaşmayı amaçlayan sünni tarikattır.

    Devrimcilik: Dil devriminin ilk yıllarında inkılapçıık daha sonraki yıllarda ihtilalcilik olarak kullanılmıştır. Bir toplumun önemli kurumlarını kısa bir süre içinde yenileştirmesi demektir. Atatürkçülüğün altı temel ilkesinden biridir.

    Portre: Bir kimsenin yağlı boya, sulu boya, karakalem vb. bir yolla yapılmış resmi.

    Diğer terim sözlüklerini de inceleyebilirsiniz.

    Online Tarih Terimleri Sözlüğü